DDW21 | Hara Hachi Bu dorp

DDW21 | Hara Hachi Bu dorp

Oefenruimte voor een stap terug

Tijdens DDW bezoek je het Hara Hachi Bu dorp: een cirkel van tweedehands tuinhuisjes, opgeknapt en klaar voor een nieuw leven. Niet groots, niet gericht op meer, maar op samen. Een ruimte om te oefenen in een stap terug doen. Hier gaat het om genoeg, om minder, om 80% in plaats van altijd 100%.

Enkele jaren geleden bezocht ontwerper/kunstenaar Arne Hendriks het Japanse eiland Okinawa, waar hij werd verwelkomd door de elegante mevrouw Kuranari. Ze gaf hem misosoep met zeewier en oesterzwammen en wenste hem: 'Hara hachi bu'. Toen hij dit niet begreep zette ze twee vingers op haar linkerarm en liet deze vijf stappen maken. Daarna zette ze één vingerstap terug, pakte de denkbeeldige stap van haar arm en gaf deze aan hem. Zo leerde hij wat 'Hara hachi bu' betekent: eet tot je 80% vol zit. Niet tot je niet meer kunt, maar tot je geen honger meer hebt. Geef jezelf een beetje ruimte want zonder ruimte is verandering niet mogelijk.
Dit eenvoudige advies om 20% vrij te laten, inspireerde Hendriks tot de oprichting van de Hara Hachi Bu Universiteit (HHBU). Een plek om te studeren en verhalen te vertellen, een plek om te oefenen wat het betekent voor de mensheid om minder te doen in plaats van meer.

DDW heeft Hendriks uitgenodigd om dit publieke onderzoek te vervolgen. Met de bouw van een Hara Hachi Bu Dorp geeft Hendriks samen met tal van ontwerpers, wetenschappers, kunstenaars én het DDW-publiek op zijn manier invulling aan 'The Greater Number'. Laten we oefenen hoe het is om een stap terug te doen en ruimte te maken voor het andere, wie of wat dat andere dan ook is. 

Een project van Arne Hendriks. Op uitnodiging van Dutch Design Week in samenwerking met MU.

Waar: naast het ketelhuisplein op Strijp-S | Wanneer: tijdens DDW, 16 - 24 oktober | Entree: gratis | Programma volgt 

BEKIJK HET VOLLEDIGE MU @ DDW PROGRAMMA