Digital Esoterism

Digital Esoterism

Dagelijkse digitale lezingen van 27 aug - 5 sept

Met Digital Esoterism onderzoekt Ginevra Petrozzi de rol van hekserij, waarzeggerij, magie en het lot in ons digitale tijdperk. De magische kunst van het voorspellen gaf de mens van oudsher een gevoel van controle over de ongrijpbare, raadselachtige toekomst. Een inzicht in de wereld van morgen – die misschien niet te veranderen viel, maar waar je je in ieder geval op kon voorbereiden. Hoewel door de jaren het idee dat het lot ons leven bepaalt plaats heeft gemaakt voor de rationele gedachte dat onze daden leidend zijn, lijkt tegenwoordig Big Data de nieuwe, oncontroleerbare macht te worden die onze toekomstscenario’s voorspelt. Daarbij krijgen algoritmes en data de rol van moderne waarzegger toebedeeld.

Hoe kunnen eeuwenoude waarzeg-technieken ons helpen tegenwicht te bieden aan deze vorm van surveillancekapitalisme? En hoe kunnen we magische kennis inzetten als anti-kapitalistisch en politiek instrument om de controle die Big Data uitoefent over onze toekomst te ontrafelen en onze keuzevrijheid terug te winnen? Met deze vragen studeerde 'digital witch' Ginevra Petrozzi dit jaar af aan de master Social Design van Design Academy Eindhoven.

In de context van MU’s huidige expo Real Feelings: Emotion and Technology, verzorgt Ginevra Petrozzi van 27 augustus t/m 5 september tweemaal per dag een Tarotlezing over Verleden-Heden-Toekomst. Tarot interpreteert en ontrafelt tekens die voor onze ogen verschijnen; het leert ons over patroonherkenning, het onderbewuste en biedt handvaten bij de verbeelding van onze toekomst. Tijdens de sessies zet Ginevra Tarot in een digitaal perspectief en leest onze realiteit aan de hand van onze smartphones, zoals je een Tarotkaart zou lezen. Ads gebaseerd op je Google zoekhistorie, voorgestelde Instagram posts gelinkt aan online interesses: wat zeggen deze moderne tekens, deze geautomatiseerde stroom aan content waar algoritmes onze telefoons dagelijks mee vullen, over ons en onze toekomst? 

Praktische info
Waar: MU Hybrid Art House | Wanneer: 27 augustus - 5 september | Duur: max. 60 minuten | Voertaal: Engels | Dagelijks zijn er 2 sessies om 13.00 en 16.00. Boek online een tijdslot. Gratis voor bezoekers van Real Feelings

→ Om de lezing bij te wonen heb je een actief social media account (Instagram, Facebook, Twitter, etc) nodig dat geautomatiseerde voorspellingen genereert.

→ Als je wilt (niet verplicht), kun je achteraf bij de receptie een donatie doen - misschien wel in magische getallen! - of 'ruil' de lezing voor een andere dienst/gunst die bijdraagt aan een gemeenschap waarin kennis wordt gedeeld.

RESERVEER EEN TIJDSLOT