Do You Trust This Computer?

Do You Trust This Computer?

Vraagtekens zetten bij de verwikkelingen van kunstmatige intelligentie

'Do You Trust This Computer?' is een documentaire die het belang van kunstmatige intelligentie onderzoekt voor de mensheid. Volgens verschillende vooraanstaande wetenschappers vormt kunstmatige intelligentie waarschijnlijk de grootste bedreiging voor ons bestaan. De documentaire werpt een grimmige blik op de toekomst met de boodschap dat als we nu niet ingrijpen de mensheid het niet gaat overleven. 

De vraag is, hoe we dan moeten ingrijpen? Wat missen we eigenlijk nog in de discussie over de toekomst van kunstmatige intelligentie? Angstaanjagende nieuws verstoort vaak het debat en nuances in de discussie over kunstmatige intelligentie. MU geeft liever vorm aan een meer evenwichtige publieke discussie. Na de screening reflecteert een panel van experts met het publiek op wat zij hebben gezien en hoe zij erover denken.

Deze screening en paneldiscussie vindt plaats in het kader van de tentoonstellingen van Zach Blas & Heather Dewey-Hagborg. 

Programma

19.00 Inloop
19.30 Screening Do You Trust This Computer?
21.00 Discussie 

22.00 Afsluiting


Moderator


Patricia werkt als wetenschappelijke onderzoeker aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en als docent en onderzoeker aan het Instituut voor Netwerk Culturen in Amsterdam.


Panelleden

Joaquin Vanschoren is assistent-professor Machine Learning aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn onderzoek richt zich op het automatiseren van machine learning, evenals het open en collaboratief te maken. Joaquin richtte OpenML.org op, een populair platform voor online computer leren waarin mensen gegevens, code, modellen en experimenten kunnen delen, en hij ontwikkelt algoritmen die leren van al deze experimenten om mensen te helpen sneller betere machine learning-modellen te bouwen.

Merel Noorman studeerde kunstmatige intelligentie en science & technology studies aan de Universiteit van Amsterdam en de universiteit van Edinburgh en promoveerde aan de Universiteit van Maastricht. In haar proefschrift keek ze naar de sociale en ethische aspecten van onderzoek en ontwikkeling van kunstmatige agentschap. Zij is momenteel assistent-professor aan het Tilburg Institute for Law, Technology and Society.

Erik Vlemmix is ​​een digitale ontwerper met een focus op het verkennen van hedendaagse en opkomende digitale technologieën. Erik positioneerd zich als bemiddelaar en ontwerpt nieuwe manieren van interactie tussen mens en machine. Toegepast of speculatief. Momenteel is hij mentor en coördinator van het Technology Lab aan de Academie voor Media en User Experience in Breda, en mede-oprichter van het multidisciplinaire collectief Me You en The Robot, dat zich richt op de implicaties van robotisering en AI op de toekomst van het werk.

Rosa Wevers is projectcoördinator van MOED, het Museum van gelijkheid en verschil. Haar onderzoek onderzoekt hoe kunst de sociale effecten van surveillancetechnologieën tastbaar kan maken. Ze is vooral geïnteresseerd in de manier waarop vooroordelen met betrekking tot geslacht, ras, vaardigheden en klasse worden verwerkt in algoritmen en technologieën. Rosa is afgestudeerd aan de onderzoeksmaster Gender & etniciteit aan de Universiteit Utrecht.


Waar MU

Wanneer 31 mei van 19.30 tot 23.00

Tickets €5,- verkrijgbaar via deze link. 

Taal Engels

Blijf op de hoogte via het Facebookevenement