Het Creatieve Lichaam bijeenkomst

Het Creatieve Lichaam bijeenkomst

The School of Embodied Living

Op 31 mei ontmoet je bij MU de makers achter het nieuwe educatieve programma ‘’Het Creatieve Lichaam’’. In de lopende tentoonstelling Hybrid Tales for Hybrid Times ontdek je waar de verschillende projecten van de deelnemende kunstenaars over gaan en hoe deze ook op jouw school of in jouw organisatie vorm kunnen krijgen. 

Tijdens dit programma verkennen we wat het betekent om een lichaam te hebben in het hybride hier en nu. Door een rondleiding in de tentoonstelling en presentaties en interactieve workshops door de kunstenaars, ervaar je met welke thema’s van Het Creatieve Lichaam jongeren het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest en onderzoeken we samen welke interessante vervolgstappen we kunnen zetten binnen dit project.

Over Het Creatieve Lichaam Terwijl de naweeën van corona nog op allerlei manieren voelbaar zijn in het onderwijs, verkent MU met verschillende makers (her)nieuw(d)e manieren om met jongeren in gesprek te gaan. Het afgelopen jaar onderzochten we zo welke invloed het hybride leven heeft op de mentale en fysieke gesteldheid van jongeren. 

Wat betekent het om een lichaam te hebben in het hybride hier en nu? Performance collectief Zwermers onderzocht hoe je zelfbeeld en oordeel over anderen verandert in een wereld waar je identiteit sterk wordt bepaald door wat je draagt en post. Lukas Völp bekijkt wat je over jezelf kan leren door je social media feed als spiegel te gebruiken. Die feed speelt ook een grote rol voor mediakunstenaar Emma Verhoeven die vanuit een verkenning van ‘’The Good Life’’ met jongeren bespreekt wat er echt toe doet en hoe je dit onderling kan bespreken. 

Een mooi artistiek antwoord op een maatschappelijk probleem wat de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter als doorgeschoten ‘ikkigheid’ omschrijft, waarbij we ons focussen op het perfecte leven en daarbij het vermogen zijn verloren om onderling de lastigheden te bespreken. We melden ons wel bij de psycholoog, maar praten er niet met elkaar over. Designer Nikola Scheibe wil juist ook het lichaam in dit gesprek betrekken en onderzoekt samen met jongeren hoe we op social media naar ons lichaam (laten) kijken. Kunnen we komen tot een collectief lichaam?

Reserveer je plek hier. Wanneer: 31 Mei 2023

Taal: Nederlands

Begint: 14:30 uur

Waar: Mu Hybrid Art House

Kosten: gratis

Foto: Boudewijn Bollmann