Immersive Journalism

Immersive Journalism

door Jim Brady en Ward Goes

In hun onderzoek Immersive Journalism kijken ontwerpers Jim Brady en Ward Goes naar het gebruik van VR technologie in hedendaagse en toekomstige journalistiek. Immersive Journalism is een soort journalistiek die meer gestoeld is op ’ervaring’ dan op ’verslaggeving’. Het uitgangspunt is dat VR publiek in staat stelt om nieuwsfeiten zelf te ervaren, waardoor een meer objectief perspectief ontstaat en meer empathie wordt gegenereerd. Dit research project kijkt naar hedendaags gebruik van VR en onderzoekt andere manieren waarop het kan wordt ingezet in de journalistiek. 


Samen met gasten Danielle Arets, Vito Boeckx en Ruben van de Ven geven Brady en Goes op donderdagavond 27 juni tussen 19 en 22 uur een workshop in MU. in deze workshop ontsluiten zij hun onderzoek, experimenteren ze met verschillende formats en verhaallijnen en gaan ze in gesprek met bezoekers. Gedurende de workshop (de tweede in een serie van drie die gehost worden door de TU/e Innovation Space, MU en de Effenaar) zoomen ze dit keer met name in op de manier waarop verhaallijnen gepresenteerd worden in 3D virtuele omgevingen.


Programma:

19.00-20.00 (40 min demo en testen / 20 min gesprek)

Onderzoeken en bespreken van genetwerkte en cross-over verhaallijnen. Hoe kunnen verschillende nieuwsverhalen in de virtuele ruimte gerepresenteerd worden.


20.00-21.00 (40 min demo en testen / 20 min gesprek) 

Onderzoeken en bespreken van de potentie van RRS gedreven verhaallijnen. Hoe kunnen geautomatiseerde verhalen meer engagement losmaken?


21.00-22.00 (40 min demo en testen / 20 min gesprek) 

Onderzoek en bespreken van VR als een toekomstig platform voor nieuwsverslaggeving. Hoe kunnen VR ruimtes en interfaces navigatie mogelijk maken door verschillende onderwerpen en reportages?