Masterclass | Aram Bartholl & David Darts

Masterclass | Aram Bartholl & David Darts

DE TOEKOMST VAN OFFLINE FILESHARING

Publieke presentatie op vrijdag 8 juni om 15.00 uur

Locatie: Capital D, Torenallee 22-08 Strijp-S, Eindhoven, NL

 

----------------------

6 t/m 8 juni 2012

3-daagse masterclass tijdens de Dutch Technology Week

Een gezamenlijk project van STRP, Baltan Laboratories en MU

 

In deze tijd van toenemende internetobservatie en -filtering, ACTA, 3-strikes en censuur wordt het offline delen van gegevens steeds belangrijker voor ons om vrijuit te kunnen communiceren. Met de projecten Dead Drops van Aram Bartholl en PirateBox van David Darts als centraal punt, heeft deze masterclass ten doel meer en nieuwe manieren te vinden om data offline te delen. Wat is de beste manier om een vriend een bestand te sturen? Hoe kan ik data anoniem opslaan in de publieke ruimte? Wat zijn de meest geschikte componenten om een lokaal netwerk voor het offline delen van data mee te bouwen? Zullen dieren een rol spelen in de toekomst van offline filesharing?

 

De deelnemers zullen zich over deze vragen buigen en van Aram en David alles leren wat ze weten moeten om hun eigen Dead Drops en PirateBoxes te kunnen bouwen. Vervolgens experimenteren ze dan rond het Strijp-S terrein in Eindhoven met deze nieuwe tools.

 

OPROEP TOT DEELNAME

Met genoegen roepen wij hierbij iedereen die geïnteresseerd is op deel te nemen aan deze unieke masterclass. Aspirant-deelnemers wordt vriendelijk verzocht uiterlijk 3 juni 2012 een gemotiveerd verzoek te zenden naar info@baltanlaboratories.org. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Meld u dus zo spoedig mogelijk aan! Aanmeldingen zullen worden geaccepteerd op basis van de stelregel ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’.

 

KOSTEN

De kosten van deelname bedragen 10 euro (gratis voor studenten). Op 7 en 8 juni wordt een lunch geserveerd en alle materialen zijn inbegrepen. De reis naar en het verblijf in Eindhoven (indien noodzakelijk) dienen door de individuele deelnemer zelf geregeld te worden.

 

LOCATIE EN TIJDEN

De masterclass wordt gehouden in Capital D, Torenallee 22-08, Strijp-S, Eindhoven. Op 6 juni wordt er om 13:30 begonnen; op 7 en 8 juni om 10:00. De masterclass wordt op 8 juni vanaf 15:00 in Capital D afgesloten met een drankje en een voor het publiek vrij toegankelijke presentatie van de resultaten.

 

PROJECTBESCHRIJVINGEN

Dead Drops

‘Dead Drops’ is een anoniem, offline, peer-to-peer netwerk voor het delen van bestanden in de openbare ruimte. USB flashdrives worden ingebouwd in muren, gebouwen en stoepranden die voor iedereen in de openbare ruimte toegankelijk zijn. Iedereen mag op zo’n ‘dead drop’ bestanden achterlaten of oppikken. Sluit je laptop aan op zo’n muur, huis of paal om je favoriete bestanden en data met anderen te delen. Elke dead drop wordt, afgezien van een readme.txt-bestand waarin uitleg over het project gegeven wordt, leeg geïnstalleerd.

 

PirateBox 

De PirateBox is een op zichzelf staan mobiel apparaat dat gemaakt is voor communicatie en het delen van bestanden. Simpelweg aanzetten en om het even welke ruimte verandert in een vrij toegankelijk communicatie- en bestanduitwisselingsnetwerk. PirateBox is geïnspireerd door de piratenzenders en de free culture movements en maakt gebruik van Free, Libre and Open Source Software (FLOSS) om mobiele draadloze communicatie- en filesharing-netwerken te creëren waarop gebruikers anoniem kunnen chatten en beeld, video, audio, documenten en andere digitale content kunnen uitwisselen.

 

BIOGRAFIEËN VAN DE MASTERCLASSLEIDERS

 

ARAM BARTHOLL (DE)
Aram Bartholl’s werk creëert een wisselwerking tussen internet, cultuur en realiteit. Veelzijdige communicatiekanalen vinden we doodgewoon tegenwoordig, maar hoe beïnvloeden die ons? Volgens het paradigma van het onderzoek naar veranderende media vraagt Bartholl niet zozeer wat de mens met de media doet als wel wat de media met de mens doen. Het spanningsveld tussen openbaar en privé, online en offline, tussen fascinatie met technologie en het dagelijks leven, vormt de kern van wat hij produceert. In openbare interventies en installaties onderzoekt Bartholl welke delen van de digitale wereld zich weer kunnen vastgrijpen in de werkelijkheid, en op welke wijze. Aram Bartholl is lid van de op internet gebaseerde kunstenaarsgroep Free, Art & Technology Lab – F.A.T. Lab. Netpolitiek, de DIY (doe-het-zelf-)beweging en de ontwikkeling van het internet in het algemeen spelen een belangrijke rol in zijn werk. Afgezien van een groot aantal gehouden lezingen, workshops en performances heeft hij zijn werk ook tentoongesteld in het MoMA Museum of Modern Art en de Pace Gallery in New York, en bij Galerie [DAM] in Berlijn. Hij woont en werkt in Berlijn. Aram Bartholl wordt vertegenwoordigd door [DAM] Berlijn | Keulen.

 

DAVID DARTS (CA/US)
David Darts is Chair van het Department of Art and Art Professions van New York University en directeur van de NYU Summer M.A. in Studio Art Program in Berlijn. Zijn onderzoek concentreert zich op de convergentiepunten van hedendaagse kunst en media, technologie, onderwijs en democratie. Darts’ research en essays over hedendaagse kunst, onderwijs, technologieën in opkomst en creatief burgerschap zijn gepubliceerd in een aantal gezaghebbende, wetenschappelijk georiënteerde tijdschriften en boeken.

Darts’ PirateBox is een op zichzelf staand en mobiel digitaal samenwerkings- en bestanduitwisselingssysteem. PirateBox is geïnspireerd door piratenzenders en de free culture movements en maakt gebruik van Free and Open Source software om mobiele draadloze communicatie- en filesharing-netwerken te creëren waarop gebruikers kunnen chatten en anoniem beeld, video, audio, documenten en andere digitale content kunnen uitwisselen. Aan dit project is aandacht besteed in meer dan 150 internationale gedrukte en online publicaties, onder andere in New Scientist, Le Monde, Ars Technica en Wired Italia.

Darts is ook Curatorial Director van Conflux, het jaarlijkse kunst- en technologiefestival voor de creatieve exploratie van stedelijke openbare ruimte. Sinds 2009 heeft Conflux een podium geboden voor lezingen, performances, workshops en tentoonstellingen van meer dan 250 academici en kunstenaars die zich met de openbare ruimte bezighouden. In de media is ruimschoots aandacht aan Conflux besteed, bijvoorbeeld met artikelen in de New York Times en een item in het programma All Things Considered op de Amerikaanse National Public Radio.

 

Deze masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van het Cultuurfonds Strijp-S en de Gemeente Eindhoven. Ook Capital D zijn wij dank verschuldigd.