Matter of Art?

Matter of Art?

Matter of Art?

Bio art is volop in beweging. Het is een van de meest dynamische kunstvormen van dit moment. Daarbij wordt niet alleen hevig gediscussieerd over de artistieke kwaliteit van de werken maar ook over de technologische, wetenschappelijke en ethische aspecten die er door worden opgeroepen. In Matter of Art? gaan we op zoek naar antwoorden op filosofische vragen rondom bio art.

In talkshow-format bevraagt gespreksleider Joost Ramaer de panelleden, techniekfilosoof Laurens Landeweerd en neurowetenschapper Barbara Nordhjem, over de werking van onze waarneming en hun perspectief op de mogelijke rol die bio art in de maatschappij kan spelen.

Centraal staan de werken van kunstenaars Jalila Essaïdi en Arne Hendriks. Zij komen aan het woord over de noodzaak van speculatief design, de rol van intuïtie in het maak- en kijkproces, een andere manier van beschouwen van bio art ten opzichte van meer reguliere kunstvormen, en de toekomst van bio art.

Dichter/filosoof Esther Porcelijn kijkt toe vanaf de zijlijn en voorziet het gesprek van poëtisch commentaar.

Bio’s:

Jalila Essaïdi
www.jalilaessaidi.com/a-simple-line/
Jalila Essaïdi is beeldend kunstenaar en maakt werk op het snijvlak van kunst en wetenschap door gebruik van nieuwe kennis en/of materialen uit de biotechnologie. Hiermee prikkelt ze de toeschouwer en biedt ze een perspectief op de sociale, politieke, ethische en culturele vraagstukken die ontstaan door deze relatief nieuwe mogelijkheid van de mens om de mechanismen achter de natuur te begrijpen en te manipuleren. Jalila is oprichter en directeur van BioArt Laboratories in Eindhoven. In 2009 won ze de Designers & Artists 4 Genomics Award voor haar ontwikkeling van kogelwerende huid met behulp van spinnenzijde afkomstig van transgene dieren.

Arne Hendriks
www.arnehendriks.net
www.fatberg.nl
Arne Hendriks is kunstenaar en tentoonstellingsmaker uit Amsterdam. Hij is Master of Art en werkt gepassioneerd op het gebied van open-design, hacking, speculatief onderzoek, onderwijs en repair. Samen met Mike Thompson werkt hij aan het meerjarig project FATBERG. MU heeft dit project voor twee jaar geadopteerd en nam het ‘ontstaan’ van de FATBERG op in Matter of Life. Arne geeft les aan de Design Academy Eindhoven en de TU/e.

Laurens Landeweerd
www.ru.nl/scienceinsociety/employees/laurens-landeweerd
Laurens Landeweerd is filosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen en TUDelft. Hij houdt zich bezig met de ontologische en morele aspecten van de levenswetenschappen. Laurens was betrokken bij diverse Europese projecten over de ethiek van en het beleid rondom industriële biotechnologie, neurologie en genetica.


Barbara Nordhjem
www.nordhjem.net/category/writing
Barbara Nordjhem is PhD-onderzoeker bij het UMCG op het gebied van de visuele neurowetenschappen. Haar achtergrond ligt in cognitieve neurowetenschap. Ze bestudeert visuele herkenning en streeft ernaar wetenschappelijk werk buiten het lab te brengen door samenwerkingen met kunstenaars, deelname in publieke events en het schrijven van teksten voor lezers buiten haar onderzoeksveld. In die rol werkte ze afgelopen zomer onder meer mee aan Genderblender bij MU.

Esther Porcelijn
www.estherporcelijn.nl
Esther Eva Porcelijn is toneelspeler en schrijver. Zij was Stadsdichter van Tilburg van 2011 tot en met 2013. Ze studeert dit jaar af als als filosoof aan de Universiteit van Tilburg. Zij woont en werkt in Rotterdam en treedt veel op met haar poëzie, korte verhalen en columns. Zij schrijft veel in opdracht en voor literaire tijdschriften, o.a. Hollands Maandblad, waarvan zij de Aanmoedigingsbeurs in de categorie poëzie ontving. Momenteel werkt zij aan een verhalenbundel en gedichtenbundel.


Joost Ramaer
www.culturebot.org/author/jramaer
Joost Ramaer is freelance journalist met bijna dertig jaar ervaring, gespecialiseerd in Economie en Kunst en Cultuur, in het bijzonder theater. Hij woont en werkt in Amsterdam en schrijft onder meer voor Theaterkrant, NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Joost is vaste medewerker van het Newyorkse Culturebot, hét Amerikaanse online medium over performing arts. Op festival Noorderzon in Groningen is hij gespreksleider van public talks met theatermakers en publiek.

Waar MU | Strijp S

Wanneer 7 februari, 19.30 - 21.30 (deuren open om 19.00)