MU In Real Live Thursdays #9: dubbelvoorstelling

MU In Real Live Thursdays #9: dubbelvoorstelling

Rita Hoofwijk en Sien Vanmaele

Isolement en angst voor de Apocalyps nemen onverwachte wendingen in dit dubbelprogramma van MU In Real Live Thursdays. Zo onderzoekt Rita Hoofwijk in Being Here for You samen met de Zuid-Afrikaanse Hannah Loewenthal hoe afstand een voordeel kan worden, en ontwikkelt Sien Vanmaele een serie Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld, waarvan ze vanavond #1 Kombucha presenteert.

MU In Real Live Thursdays #9
Deur open: 19.30
Being Here for You: 20.00
#1 Kombucha: 21.00
Entree: 5 euro / studenten 2,50 euro

Bestel je tickets hier via EventBrite.

Dubbelprogramma
Rita Hoofwijk en Sien Vanmaele zijn beide afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht. Het dubbelprogramma in MU is tot stand gekomen met dank aan en in samenwerking met Festival Cement.

Rita Hoofwijk in samenwerking met Hannah Loewenthal: Being Here For You
Het idee van Being Here for You is ontstaan tijdens de periode van lockdowns en sociale distantiëring. Het onderzoekt hoe afstand een voordeel kan worden. Hoe kunnen we elkaar aanraken juist door middel van die afstand? Dit praktijkgerichte onderzoek van de Nederlandse kunstenaar Rita Hoofwijk en de Zuid-Afrikaans kunstenaar Hannah Loewenthal is volop in ontwikkeling. Tijdens MU In Real Live Thursdays #9 nemen zij voor het eerst een publiek mee in het werk.

"Jouw nieuwsgierigheid en aandacht vragen mijn nieuwsgierigheid en aandacht. Het ene kan niet bestaan zonder het andere. Het onmogelijke voor jou heeft mijn mogelijkheid nodig. En vice versa."

Being Here for You begint bij de vraag of het eigenlijk wel nodig is dat we alles zelf meemaken? Moeten we alles met eigen ogen zien, met onze eigen handen doen etc om iets werkelijk te laten zijn? Zou het mogelijk zijn een ander te vragen onze ogen, oren, handen te zijn?

Rita Hoofwijk
Het werk van Rita Hoofwijk vangt aan in de waarneembare werkelijkheid om ons heen. Ze maakt installaties en locatie-specifieke, ruimtelijke interventies. Het zijn tijdelijke omgevingen die, in alle eenvoud, vragen om een heroverweging van hetgeen we als onveranderlijk ervaren.

Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld
#1 Kombucha

Theatermaker Sien Vanmaele voelt angst voor de toekomst en voelt die bij anderen. Daarom besloot ze een diepgaand onderzoek te starten met de titel: Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld. In deze reeks onderzoekt ze samen met Rani Decock hoe we ons kunnen voorbereiden op het einde van de wereld door te koken. Of kunnen we een nieuwe wereld creëren door te koken? Elke residentie kiest ze een ander aspect van voeding dat ze volledig uitpluist. Haar onderzoeksresultaten deelt ze na elke residentie in de vorm van een performatieve kookworkshop met een klein publiek.

"Kombucha zou misschien ontstaan zijn uit de oogleden die een monnik bij zichzelf heeft afgeknipt omdat hij altijd wou wakker blijven tijdens het mediteren."

In #1 Kombucha onderzoekt Sien samen met Rani Decock de micro-organismen in de eeuwenoude gefermenteerde thee ‘kombucha’. In deze thee leven gisten en bacteriën in complete symbiose samen. Ze nemen je tijdens deze interactieve video performance mee naar een microscopische wereld vol verrassende smaken, geuren en kleuren. 

Sien Vanmaele
Haar werk als theatermaakster varieert van muziektheater tot video- en foodperformances. Haar solowerk vertrekt steeds vanuit persoonlijke ervaringen waarbij de kleine tragedies van het leven worden blootgelegd. Een gebroken hart, onzekerheid over de toekomst: de pijn die Vanmaele in haar stukken onderzoekt en die als een rode lijn door haar werk loopt, is er één die we allemaal wel herkennen.

Medemaker, beelden en montage: Rani Decock.

#1 Kombucha kwam tot stand in samenwerking met kunstencentrumkaap & laika.theater.der.zinnen, en met de kombucha, inspiratie en kennis van Bron Kombucha

Foto: Rani Decock