Queertopia

Queertopia

Luit Bakker & Bart van de Woestijne

Een theatrale ervaring in een parallel universum waar seksualiteit een keuze is.

Queertopia is een conversie machine; met welke seksuele voorkeur je er ook ingaat, je komt er queer uit. Want seksuele voorkeur is een keuze. Althans, in de parallelle werkelijkheid die de makers voor je schetsen.

In deze immersieve theatrale ervaring word je meegenomen in een uitvergroting van het publieke debat rondom liefde en seksualiteit: de LGBTQ+ lobby viert hoogtijdagen en hun propaganda is tot in de haarvaten van de maatschappij doorgedrongen. De beweging introduceert een nieuwe conversie methode. Jij hebt nu de mogelijkheid jezelf opnieuw te ontdekken en betreedt als deelnemer één van de conversie machines.

Wat gebeurt er als we een wereld vormgeven waarin we liefde en aantrekking niet proberen te definiëren? Als liefde geen onderdeel is van een politieke agenda? Als we de liefde en aantrekking niet proberen te definiëren? Wat overblijft is de realisatie dat onze verscheidenheid juist onze kracht is. Dat we een ander niet hoeven te vatten. Dat we in de ambiguïteit juist meer vrijheid hebben.

Met dit project breken de makers Luit Bakker en Bart van de Woestijne het gesprek over emancipatie open. Gaan ze samen met het publiek op zoek naar een nieuwe taal voor liefhebben. De persoonlijke ervaring van de deelnemer is hierbij een waardevolle ingang tot gesprek over diversiteit, inclusie en wat queerness voor de wereld kan betekenen.

Queertopia is te ervaren van 17 tot en met 20 mei. Deze immersieve theater ervaring duurt ongeveer 60 minuten en wordt opgevoerd in het Engels. Tickets voor reguliere toegang zijn 8,00, voor studenten 5,00 en voor WAP pashouders gratis. 

Reserveer je plek hier.


Foto: Bart GrietensOver de makers

In Queertopia smelten de kwaliteiten van Luit Bakker en Bart van de Woestijne samen tot een geheel. Luit poogt in haar werk op een humoristische maar confronterende manier rolpatronen te doorbreken. Ze is maatschappijkritisch en zoekt naar de kwetsbaarheid van haarzelf en haar publiek. Bart smeedt in Werkplaats van de Woestijne levensvragen om tot denkervaringen, waarin je gedwongen wordt om op zoek te gaan naar jouw antwoord op een grote, onmogelijke vraag. Bart pelt politieke onderwerpen af tot existentiële vragen. Volgens hem moeten we meer over onszelf nadenken om te kunnen veranderen.


Credits

Concept en regie: Luit Bakker & Bart van de Woestijne

Tekst: Luit Bakker & Bart van de Woestijne

Spel: Judith Schuur & Storm Vogel

Licht en scenografie: Tom Heintz & Jolein Kop

Geluidsontwerp: Jelle Hoekstra

Dramaturgie: Maarten Bos

Coach: Liet Lenshoek

Beeld: Nikki Sluiter

Marketing: Anton van der Sluis

Zakelijk: Leonie Kuhlmann

Productie: Nikita Oldert en Ymke van Hoof

Met steun van: Likeminds, Fonds Podiumkunsten, Stichting Dioraphte, Stichting Lira, Stichting Bylandt