Reach - Karel van Laere

Reach - Karel van Laere

Performance door Karel van Laere

Toen Karel van Laere een zes uur durende operatie in een ziekenhuis bijwoonde, zag hij chirurgen heel precieze laparoscopische instrumenten gebruiken. In het heetst van de strijd namen ze vitale beslissingen hangend boven het lichaam, al pratend bepaalden ze hoeveel vlees ze moesten wegsnijden. Deze improvisatie bleef de kunstenaar achtervolgen, tot hij een manier vond om het te integreren in zijn werk.

Hiervoor interviewde hij professionals over improvisatie. Naast chirurgen sprak hij ook met een diepzeeduiker, een politieagent en een jazzpianist, om erachter te komen welke rol improvisatie speelt in hun werk. Dit resulteerde in de multimediale geluidsinstallatie en performance Reach waarin een team van performers live werkt met laparoscopische instrumenten om fragmenten uit de interviews hoorbaar te maken. Ook zij improviseren met hun instrumenten om geluid over te brengen.

Op de zondagmiddag 17 december, tijdens ons openingsweekend, is de performance van Karel van Laere te zien bij MU, om 15.30 en nog een keer om 16.30 uur. Niet 6 uur lang, maar 15 tot 20 minuten en gratis te bezoeken.

foto's door Alex Heuvink