Spectral Plain

Spectral Plain

Guillemette Legrand en Vincent Thornhill

Neem plaats in een glimmende racestoel, laat je aansluiten aan een AI-systeem en pak de controller. Het is tijd om drie dimensies in te vliegen van Spectral Plain. Laten we nieuwe kosmologieën gaan verkennen en opbouwen. De interactieve game-installatie Spectral Plain strijkt op 16 maart vanaf 19:30 uur neer in MU en onderzoekt hoe wij ons gevoel van 'wereld' construeren. Het werk is gemaakt door ontwerpers Guillemette Legrand en Vincent Thornhill. Ze onderzoeken het vermogen van AI en willekeurige technologieën om vormen van co-creatie in en tussen mensen te bevorderen.


Binnen de context van gaming-technologieën daagt 'Spectral Plain' nieuwe vormen van generatieve wereldbouw uit die raakvlakken heeft met algoritmen en detectie. Het confronteert beperkte verbeeldingskracht door informatietechnologieën op aarde. En biedt zo ruimte via artistieke mobilisatie van deze technologieën, waardoor 'multiscalaire' en pluralistische verbeeldingen kunnen ontstaan. Dit culmineert in een verkenning van het vermogen van AI-geïntegreerde spelomgevingen om humanistische perspectieven te decentreren. Dit gebeurt via nieuwe symbiotische interrelaties van niet-menselijke en niet-levende.

Terwijl de speler door de spelomgeving navigeert, wordt informatie over zijn ontmoetingen met kosmologische tekens ('driehoek', 'cirkel', 'kruis', 'vierkant') geregistreerd en vervolgens verwerkt. Het uiteindelijke lot van de spelers ligt in handen van de kosmische willekeur. In hun vermogen om samen te werken zal een interdimensionale poort naar het einde van het spel openen. Nadat ze hun weg hebben gevonden door de drie lagen van het spel, eindigt de reis bij de vlammen van een kampvuur. Hier komen de eerdere interacties in het spel samen om een stereoscopisch kosmogram te vormen.

Het onderzoek achter Spectral Plain wordt gecontextualiseerd door de uitrol van het 5G-netwerk. Een wereldwijd, hyperefficiënt netwerk van verbindende knooppunten die onze collectieve verbeelding van de aarde mythologiseren. Deze verhalen vormen onze kosmologische geloofssystemen, en ons vermogen om onszelf als mensen voor te stellen in een spectrum van frequenties die de planeet omspannen.

Dit project is een onderzoeksinitiatief onder leiding van Guillemette Legrand en Vincent Thornhill, in samenwerking met Isaac Clarke, Zach Furniss, Mārcis Lapiņš, Filip Setmanuk en Jim Zweerts. Spectral Plain werd ontwikkeld met de curatoriële en productionele steun van V2_Lab for the Unstable Media, en financiële steun van het Stimuleringsfonds en Cultuur Eindhoven.


Je kunt plaats nemen in de stoel van deze interactieve game-installatie vanaf 19:30 uur op 16 maart in MU en het hele weekend daarna tot en met zondag 19 mrt tijdens reguliere openings uren. Tijdens de opening zal er een korte introductie gehouden worden. Hier is iedereen welkom, maar ook om MU regulier te bezoeken tot 22:00 uur. Voor de stoel van Spectral Plain reserveer je een tijdslot. 

Bestel hier je kaarten voor de opening.