2020: het jaar is (bijna) voorbij!

2020: het jaar is (bijna) voorbij!

Terwijl de laatste weken van 2020 en de eerste weken van Evolutionaries wegtikken achter gesloten deuren, kijkt MU ondanks alles terug op een jaar waarin de exposities en projecten die we deels nog nietsvermoedend gepland hadden in 2019 in het licht van corona extra betekenis en zeggingskracht kregen. 

Zo is worldbuilding vanuit MU perspectief hét werkwoord van dit bizarre jaar. Het refereert niet alleen aan de expo Worlding Worlds, de langstlopende in de geschiedenis van MU mede omdat we een week voor de opening in maart voor ruim twee maanden dicht moesten, maar vooral aan het creatief vermogen dat we allemaal nodig hebben om ons de wereld anders en liefst beter voor te kunnen stellen. Een wereld zonder COVID-19, waarin zwarte levens er wel toe doen en het klimaat en de aarde ons respect en onze zorg niet alleen verdienen maar ook echt krijgen. 
Ook droegen we vol overtuiging bij aan de lancering van een nieuwe stroming in het toch al rijke ontwerpbos met de vrolijke, drukke maar ook filosofisch diepgravende Self Design AcademyAchttien jonge makers meldden zich hiervoor met evenzoveel interessante projecten waarin nu eens niet de dingen, maar wij zelf voor herontwerp in aanmerking kwamen en die zowel in de ruimte van MU als online vorm kregen. Daarmee verdubbelde zich het bereik wat des te belangrijker bleek omdat de Dutch Design Week als evenement kwam te vervallen. Maar online ging zowel DDW als MU lekker door en maakte MU zelfs kans op een Dutch Design Award met The Object is Absent (net niet gewonnen, maar toch).

Dit alles en het feit dat we vanaf de zomer vrijwel iedere donderdag prikkelende, spannende en levendige live programma's konden programmeren in onze expo's en het feit dat MU zowel van het Rijk, de provincie als de gemeente groen licht kreeg voor haar meerjarenplan 2021-2024, stemt ons hoopvol en energiek voor het nieuwe jaar en alle plannen die we nu al daarvoor aan het smeden zijn. Dus graag tot dan! Voor nu wensen we iedereen gezonde en rustige feestdagen en een mooie jaarwisseling. 

MU directeur Angelique Spaninks & adjunct-directeur Gieske Bienert