Fluid Matter: Bio Art & Design in de Oude Hortus

Fluid Matter: Bio Art & Design in de Oude Hortus

16 juni - 27 augustus 2017

Een aantal werken uit de tentoonstelling Fluid Matter: Liquid and Life in Motion is vanaf 16 juni te zien in Universiteitsmuseum Utrecht 

In de tentoonstelling Fluid Matter, Bio Art & Design in de Oude Hortus is van 16 juni t/m 27 augustus 2017 kunst te zien, ontstaan door samenwerkingen tussen kunstenaars en biowetenschappers. In de kassen van de Oude Hortus is te zien hoe kunstenaars geïnspireerd worden door wetenschappelijk onderzoek en de bijzondere creaties die hieruit voortvloeien.

Een kompasnaald gemaakt van ijzer gefilterd uit placenta’s en 3D geprinte materialen geïnspireerd op de groeiprocessen van menselijke organen. Het zijn enkele opvallende werken en ook winnaars van de Bio Art & Design Award 2016 (BAD Award). Deze prijs is een jaarlijkse internationale competitie bedoeld om voor jonge kunstenaars aan te moedigen te experimenteren met biokunst en samen te werken met gerenommeerde Nederlandse onderzoeksgroepen.

Dat samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers bijzondere creaties opleveren, blijkt uit de Schimmeljurk die momenteel te zien is in het museum. Textielonderzoeker Aniela Hoitink kweekte deze jurk in het laboratorium van schimmelonderzoeker Han Wösten. Dit jaar gaat Wösten weer een nieuwe samenwerking aan met één van de BAD award winnaars van 2017 en onderzoeken hoe handschimmels in Koreaanse huishoudens de smaak van eten beïnvloeden.

In Fluid Matter is werk te zien van kunstenaars Lilian van Daal & Roos Meerman (NL), Pei-Ying Lin (TW) en Cecilia Jonsson (NO) tonen we het werk van kunstenaars Inés Camara Leret (ES/UK), Xandra van der Eijk (NL), Ana María Gómez López (CO/US) en Tarah Rhoda (US). Een selectie van de objecten in de Oude Hortus zijn eerder getoond in expositieruimte MU in Eindhoven.

Fluid Matter is tot stand gekomen in samenwerking met MU, ZonMW en NWO en Bio Art Laboratories.

Wanneer 16 juni - 27 augustus
Waar De Oude Hortus, Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106
Klik hier voor meer informatie.