...For those who live in it - filmavond

...For those who live in it - filmavond

The Believers  (45 minuten)
Preview van The Believers (2010) een binnenkort verschijnende documentaire over de chaotische realiteit van het hedendaagse Zuid-Afrika gezien door de ogen van vijf jonge kunstenaars.
Canadese filmmaakster Laura Gamse volgde het leven van Faith47 (street art), Warongx (afro blues),  Spoek Mathambo van Sweat.X (glam rap), Emile Jansen (hip hop) en Mthetho (opera). Haar lens onthult het engagement van de kunstenaars, maar ook hun excentrieke kanten. Hun subversieve keuzes in de kunst onderstrepen de golf aan versmeltende maar ook botsende culturen in Zuid-Afrika, toch laat The Believers vooral zien dat creativiteit kloven kan overbruggen.
 
Biko’s Children (14 minuten)
Met de korte documentaire Biko’s Children wil de jonge filmmaker en activist Breeze Yoko jonge Zuid-Afrikanen in herinnering roepen wie de studentenleider en burgerrechten activist Steven Bantu Biko was en hoe belangrijk zijn ideeën en visies ook nu nog kunnen zijn. Aan de hand van gesprekken met jongeren schetst hij een beeld van de vaak verkeerd begrepen beweging en lessen van de Biko en zijn kijk op ‘black consiousness’. Biko stierf in 1977 op 30 jarige leeftijd aan hersenletsel na langdurige en hardhandige ondervraging door het Apartheidsregime. Hij werd wereldwijd gezien als een martelaar in de strijd tegen apartheid. Peter Gabriel schreef een nummer over hem en de film ‘Cry Freedom’ is op zijn leven gebaseerd.


Fokofpolisiekar
forgive them for they know not what they do (90 minuten)

Fokofpolisiekar( 2009) is een Zuid-Afrikaanse rock ‘n roll documentaire over 5 jonge Afrikaanse punk rockers die een hele generatie weten te beïnvloeden in een van de meest complexe en zich ontwikkelende landen van de 21ste eeuw. Opgericht in 2003, toen een Afrikaanse punk band nog een belachelijk idee was, bedachten ze een waanzinnige naam. En toen kwam hun muziek, die velen woedend maakte, maar hen ook vele duizenden fans opleverde. De ‘bende’ had de kracht van hun eigen stem ontdekt en bevocht zich een plek in het nieuwe Zuid-Afrika door hun Afrikaner erfgoed, de kerk en traditie aan te vechten. Deze documentaire volgt hen gedurende 4 jaar in hun oorverdovende strijd voor het recht op een eigen mening en de rauwe stem waarmee die de wereld in wordt geslingerd.