MU opent tweede ruimte Strijp S.

MU opent tweede ruimte Strijp S.

MU, kunstruimte gevestigd in De Witte Dame, opent medio mei een tweede ruimte op de begane grond van gebouw Gerard op Strijp S. Op een kleine 1000 vierkante meter zal MU komende jaren haar succesvolle mix van internationale eigentijdse kunst, design, nieuwe media en urban art ruim baan geven. Trudo was op zoek naar culturele partijen die Strijp S het hele jaar door mee gezicht kunnen geven, ziet in MU een belangrijke partner voor de verdere ontwikkeling van het terrein.

 

Voor MU is de landing op Strijp S een laatste stap in een lang proces. Ruim zes jaar geleden al begonnen de eerste gesprekken over een mogelijke verhuizing. Toen was de tijd nog niet rijp en Strijp S nog onvoldoende ontwikkeld voor een permanente basis. In de tussentijd experimenteerde MU met diverse projecten zoals de Dahlia Drive en Brick Carpet tijdens Flux S, het 5 Minuten Museum in samenwerking met STRP, het tijdelijke bos Wild-S en Work With Me People een tijdelijke sweatshop onder leiding van Bart Hess tijdens de laatste Dutch Design Week. Het succes van deze projecten maakt de stap naar een eigen ruimte om de komende jaren doorlopend bij te kunnen dragen aan de culturele impact van Strijp S bijna vanzelfsprekend.

 

Dat MU deze stap nu kan maken is vooral te danken aan Trudo en extra steun vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de periode 2013-2017. "Hierdoor hebben we de kans om de nieuwe ruimte en haar omgeving eerst goed te leren kennen en ook ons publiek eraan te laten wennen dat we niet meer midden in het centrum zitten", aldus MU-directeur Angelique Spaninks. "We bieden tijdelijk meer MU op twee plekken in de stad het hele jaar door. Met hooguit wat accentverschillen tussen de vestigingen, waarbij MU op Strijp vooral focust op urban en media en MU in De Witte Dame op design en kunst. Natuurlijk willen we op Strijp ook volop bijdragen aan de evenementen die er plaatsvinden. En zeker met het oog op de ambitie van Eindhoven om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden is een vestiging op Strijp een investering in de toekomst. Uiteindelijk is het de bedoeling dat MU binnen nu en twee jaar een definitieve overstap maakt.

 

De opening van de nieuwe vestiging van MU is gepland in het weekend van 18 en 19 mei. De opening valt samen met een feest ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van MU.