OPEN CALL : STEMMEN VAN MAKERS

OPEN CALL : STEMMEN VAN MAKERS

Ben je vaak online? Heb je kennis van digitale ruimtes? En wil je meedenken hoe de Nederlandse cultuursector digitaal kan transformeren? Meld je dan nu aan voor de mapping sessies Stemmen van Makers om je stem te laten horen!

“Steeds meer culturele instellingen en makers zetten een digitale transformatie in gang. Om dit succesvol te doen heeft een instelling ook een omgeving nodig die deze fundamentele andere manier van werken stimuleert en verder brengt”, aldus Maaike Verberk, directeur DEN. 

DEN is de aanjager van digitale transformatie in de cultuursector. De organisatie doet al enige tijd onderzoek naar wat er nodig is om de digitale transitie voor alle spelers in het veld mogelijk te maken. Daarbij nemen ze ook graag input van kunstenaars, ontwerpers en programmeurs mee, bij voorkeur makers die zich regelmatig in digitale ruimtes bevinden. Ben jij zo'n maker en wil je meedenken over de vraag of een collectieve digtale ruimte voor cultuur wenselijk is en hoe deze er dan uit zou kunnen zien? 

Meld je dan aan voor Stemmen van Makers, een programma van vier mapping sessies dat MU Hybrid Art House en The Hmm komende maanden in opdracht van DEN uitvoeren met hulp van visueel storyteller en mappingdesigner Rogier Klomp.

Tijdens de vier sessies, elk met een specifiek thema, nodigen we makers uit mee te denken over een interactieve publieke ruimte voor hybride cultuur en brengen we in kaart wat er nodig is. De sessies vinden plaats op:

Donderdag 21 maart van 10-16u bij MU in Eindhoven

Sessie 1: Tussen utopie en distopie: wat heeft de digitale generatie nodig? 

DEN heeft samen met andere onderzoeksbureaus verschillende aspecten en gebruiksmogelijkheden van digitale ruimtes in kunst en cultuur onderzocht - bijvoorbeeld hoe mensen met elkaar omgaan in multimedia-omgevingen of hoe kunstenaars samenwerken. Voor deze eerste sessie willen we jullie wensen en behoeften in kaart brengen vanuit het perspectief van de makers. Wat willen we wel, en zeker niet, van een gedeelde digitale ruimte?

woensdag 17 april van 10-16u bij The Hmm Studio in Amsterdam

Sessie 2: Toegankelijkheid en diversiteit

De tweede sessie richt zich op toegankelijkheid en diversiteit als kernwaarden voor een open en inclusieve ruimte, zowel voor kunstenaars als publiek. Wat voor soort functies, mogelijkheden en doelen moeten we in gedachten houden bij het bouwen van een nieuwe plartform - en hoe creëren we een gedeelde omgeving die zich richt op het verrijken van cultuur in plaats van winst? 

woensdag 22 mei van 10-16u, locatie volgt

Sessie 3: Interactiviteit 

Kunstenaars, makers, instellingen en publiek komen allemaal samen in gedeelde ruimtes, maar niet alleen fysieke. Wat voor soort collectiviteit willen we samen bouwen? De derde sessie gaat in op het thema interactiviteit en brengt in kaart welke vormen van hybriditeit we willen aangaan, waarbij interactiviteit met de kunstgemeenschap centraal staat.

woensdag 12 juni van 10-16u, locatie The Grey Space in Den Haag

Sessie 4: Use with care: welke waarden zijn belangrijk? 

In de laatste sessie verzamelen we de kennis en vragen uit de andere sessies om de belangrijkste vragen voor de toekomst te benadrukken. Hoe zal de nieuwe digitale ruimte voor de culturele sector eruit zien, prioriteiten stellen en waarderen?

Per sessie is een vergoeding van €450 beschikbaar. We verwachten dat je minimaal bij twee sessies aanwezig bent. Voertaal is Engels (vertaling beschikbaar).

Meld je hier aan

Heb je vragen? Email angelique@mu.nl of lilian@thehmm.nl