Self Design Ateliers

Self Design Ateliers

Praat mee over mentale gezondheid bij jongeren

Hoe kan een creatief proces helpen bij het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen? En hoe draagt een eerlijke, kwetsbare houding bij aan openheid en weerbaarheid? Op 10 mei rondden we het artistieke vooronderzoek van The Self Design Ateliers af, samen met de deelnemende kunstenaars en studenten, en de aanwezige docenten, zorgprofessionals en bestuurders.

De drie kunstenaars/studenten teams, die in de afgelopen weken samen een project ontwikkelden om het gesprek aan te gaan over mentale gezondheid, lieten zien hoe kunst kan helpen om te praten over jezelf, je ontwikkeling en je mentale gezondheid. Wil je meer weten over het project, de belangrijkste pijlers en de drie Ateliers? Lees er hier meer over!

De enthousiaste reacties van de verschillende aanwezigen, zowel uit de cultuur-, jeugdhulpverlening- als onderwijssector, geven ons nog meer energie om verder te gaan met de thematiek en projecten waarin kunstenaars en studenten samen optrekken. Dat doen we het liefst samen. Zo onderzoeken we de mogelijkheden om de kunst een stevigere plek te geven in de dagelijkse onderwijs- en zorgpraktijk. Op 10 mei opperde een aantal deelnemers waardevolle ideeën om het project voort te laten leven: van het opnemen in lesprogramma’s tot het uitwerken van een belevingsfestival, en van het toegankelijk maken van vergelijkbaar onderzoek uit de cultuursector tot het inzetten van tools voor gezinstherapie.

Heb jij ideeën over hoe de kunstwerken en / of de aanpak van de Self Design Ateliers binnen jouw praktijk zouden kunnen landen, of zie je waardevolle manieren om de thematiek verder te verkennen? We horen het graag! Neem contact op met Marleen, Harm & Gieske (MU) of Marjon (Parktheater).