Zombies, wachtposten en productief bont Zombies, wachtposten en productief bont

Zombies, wachtposten en productief bont

Winnaars van de BAD Awards 2020 bekend!

Bio-kunstenaars Sissel Marie Tonn, Dasha Tsapenko en Nadine Botha werden op 2 juli uitgeroepen tot winnaars van de Bio Art & Design Award 2020 (BAD Award). Een internationale jury onder voorzitterschap van William Myers selecteerde deze artiesten en designers uit 12 teams waarin internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers samenwerken.

Elk van de winnaars kan in de komende maanden een geldprijs van 25.000 euro besteden aan het realiseren van hun bio-kunstproject. Ieder BAD Award-project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met een Nederlandse onderzoeksinstelling. De winnende projecten zijn:

Becoming a Sentinel Species
Sissel Marie Tonn, in samenwerking met Heather Leslie en Juan Garcia Vallejo (Department of Environment and Health, VU Amsterdam)

Sissel Marie Tonn onderzoekt de kwestie van microplastics door het concept van ‘sentinel species’ opnieuw in te voeren. Een denkbeeldig menselijk proefpersoon neemt de taak op zich om een schildwachtsoort te worden, door microplastics in haar bloed te introduceren. Door het activeren van oude immunologische alarmsystemen, roept dit latente, oude herinneringen op van onze gedeelde oorsprong in de oerzee. Een meeslepende audiovisuele installatie nodigt het publiek uit om verbinding te maken met de vloeiende realiteit van hun eigen lichaam, en misschien ook een schildwachtsoort te worden.

Productive Fur
Dasha Tsapenko, in samenwerking met Han Wösten (Microbiology Research Group, UU Utrecht)

Dasha Tsapenko ontwikkelt een collectie kledingstukken voor de toekomst, die een alternatief waardesysteem in de mode introduceert door inspiratie te halen uit de landbouw. Vijf jassen tonen vijf cycli van een kledingstuk en illustreren hoe de waarde van een bepaald stuk toeneemt met elke gebruikscyclus. Het project is speculatief van karakter en heeft tot doel het huidige lineaire consumentengerichte modesysteem en de manier waarop we voedsel produceren, uit te dagen.

Projecting Other-wise
Nadine Botha, in samenwerking met Henry de Vries (Department of infectious diseases, AMC en de GGD, Amsterdam)

Nadine Botha’s project is een participatief onderzoeksontwerp naar volksgezondheid, stigma, ‘othering’ en virussen door middel van het meest lucratieve actuele verhaal in entertainment media - zombies. Met een interactief groen scherm en augmented reality, kunnen deelnemers de archetypische zombie film opnieuw belichamen en het verhaal van besmettelijke sociale othering dat het verspreidt, ontrafelen. Het project zet aan tot nadenken over wie werkelijk de andere is in verhalen over uitbraken en de volksgezondheid die momenteel onze dagelijkse realiteit domineren.De drie winnende kunstprojecten zijn vanaf 11 december 2020 te bewonderen bij MU Hybrid Art House in Eindhoven, in een tentoonstelling die de drie winnende projecten samen presenteert met inspirerende, verwante nieuwe Bio Art & Design werken.

De jury over de winnaars
Lees het (Engelstalige) juryrapport over de drie winnaars van de BAD Award 2020.

Bio Art & Design Award
De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn, te laten experimenteren met bio-kunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2020 is een initiatief van ZonMw, MU Hybrid Art House en BioArt Laboratories. De prijs vormt een stimulans voor de snelgroeiende groep jonge kunstenaars die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de levenswetenschappen bieden.

De jury van de BAD Award 2020 bestond uit:
- William Myers, voorzitter van de jury, schrijver, curator, docent, bioart & design
- Fred Balvert, Science communicator Erasmus MC, Science Gallery Rotterdam
- Xandra van der Eijk, artiest en ontwerper, winnaar BAD Award 2017, co-curator Polarities 2019
- Nienke Binnendijk, Directeur Blue City Lab (wetlab for biodesign and bioart)
- Joyce Lebbink, Principal investigator bij de afdeling Moleculaire Genetica, Erasmus MC
- Simon(e) van Saarloos, schrijver en filosoof
- Karen Verschooren, hoofd tentoonstellingen en curator, STUK Belgium

Fotografie Boudewijn Bollmann