A Man With A Plan A Man With A Plan

A Man With A Plan

Fons Schiedon

 Opening vrijdag 4 februari vanaf 20 uur met een uniek solo-optreden van de Franse pianist Maxence Cyrin, die net zo makkelijk de Pixies als Daft Punk herinterpreteert.

 

De wetten en illusies van film, animatie en perceptie van de werkelijkheid vormen de basis van een ongebonden visueel experiment waarvoor MU alle ruimte geeft aan ontwerper/kunstenaar/ filmmaker Fons Schiedon. ‘A Man with A Plan’, de titel van zijn eerste omvangrijke solo-expositie in Nederland, mag dan ook zonder meer ironisch geïnterpreteerd worden.

 

Als a man with a plan becommentarieert Schiedon een wereldbeeld dat slechts ten dele door de realiteit wordt vormgegeven. Minstens zo invloedrijk als de werkelijkheid zijn beelden en interpretaties van die werkelijkheid, die ons zo mogelijk nog dieper raken en dwingender omringen. Het leven opgebouwd uit verhaallijnen die we construeren op basis van verhaallijnen die anderen construeren.

 

Schiedon speelt met het besef dat we steeds vaker ‘filmmomenten’ ervaren. Hij brengt hiervoor een aantal ideeën bijeen die in zijn ogen “bastaardkinderen zijn, ontsproten aan een wilde mondiale nieuwe media orgie”, waarbij het woord bastaardkinderen uiteraard liefkozend bedoeld is. Wat wij dagelijks ervaren wordt minstens zo bepaald door onze eigen gedachten en emoties als door films, videofragmenten, sociale netwerken, televisieseries, foto's, boeken en bladen, advertenties en mensen met soortgelijke mediavoorkeuren als wijzelf. In zijn beeldende anecdotes met een lichte dosis onthullende humor laat Schiedon zich dan ook net zo makkelijk inspireren door hedendaagse kunsticonen als Paul McCarthy en Bas Jan Ader als door het gedegenereerde ‘valse’ rappersleven van acteur Joaquin Phoenix en de bewegingsstudies van fotograaf Eadward Muybridge. Om er vervolgens toch weer een eigen draai aan te geven.

 

Fons Schiedon geeft een vooruitblik op de expositie en verraadt zijn inspiratiebronnen maar ook zijn voor- en afkeur tijdens MU & meer op donderdag 27 januari vanaf 20 uur bij MU.