A Thousand Things A Thousand Things A Thousand Things A Thousand Things A Thousand Things

A Thousand Things

2K

Expo info

On show

28 juli t/m 20 augustus 2006

Noem het de wandelende billboards van de popcultuur. Of een tatoeage die je makkelijk aan, maar ook weer uittrekt, afhankelijk van je humeur of het moment. Ooit bedoeld als ondergoed dat niet gezien hoefde te worden, is het t-shirt in de 20ste eeuw opgeklommen tot een wereldwijd mode-item. Dat ook kunstenaars het katoen als een bruikbare drager voor hun werk beschouwen ligt voor de hand.

 

Het Japans/Amerikaanse bedrijf 2KbyGingham is een van de koplopers als het gaat om de combinatie kunst en t-shirts. Sinds tien jaar geven zij uiteenlopende jonge grafisch ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld de ruimte om speciale prints voor shirts te maken. In woord en beeld weten zij de taal van de straat te vangen, lees baar voor iedereen die het ziet. Shirt en opdruk zijn bij 2K niet twee losse elementen, ze smelten samen tot een eigentijdse vorm van communicatie waarmee met name jongeren woordeloos een heel eigen taal spreken en wel ‘duizend dingen’ kunnen zeggen.

 

Reden voor MU om deze zomer samen met 2K een tentoonstelling te maken waarin de grens tussen kunst en straatbeelden op t-shirts wordt verkend. Achttien internationale kunstenaars en ontwerpers dragen ieder meerdere originele werken bij die illustreren hoe zij een brug slaan naar de manier waarop zij ook op shirts communiceren.
Van Yoshitomo Nara’s Harmless Kitty tot Geoff McFetridge’s Snowman en het ANTI-shirt van Experimental Jetset tot Marc Atlans Flavors in de meest smaakvolle kleuren. Andere deelnemende kunstenaars zijn: Barry McGee, Richard Prince, Donald Baechler, Tomoo Gokita, Stereotype*, M/M, David Shrigley + Shynola, French, Jeff Canhan, Josh Petherick, Katsuo Design, Cody Hudson, Kiyoshi Kuroda en Misaki Kawai. Experimental Jetset tekent voor de vormgeving van de expositie en Taka Kawachi uit New York is de curator.

 

Bij deze tentoonstelling verschijnt een gratis fullcolour krant met ruim twintig livesize 2K-shirts, vormgegeven door Experimental Jetset en gemaakt in samenwerking met het Eindhovens Dagblad. Ook brengt 2K voor de gelegenheid een speciaal geseald collectorsshirt van Experimental Jetset op de markt.

 

A Thousand Things opent vrijdagavond 28 juli vanaf 20 uur in het bijzijn van diverse deelnemende kunstenaars. De expositie is daarna nog dagelijks te zien tot en met 20 augustus bij MU in De Witte Dame, Emmasingel 20 in Eindhoven.
Open ma-t/m vr 10-18 uur, za 11-17 uur, zo 13-17 uur.

 

In verband met filmvertoningen door Film1 Pleinbioscoop op het Lichtplein is MU van wo 16 t/m za 19 augustus ook ’s avonds open tot en met 22 uur.

Experimental Jetset, Yoshitomo Nara, Marc Atlans, Barry McGee, Richard Prince, Dondald Baechler, Tomoo Gokita, Stereo Type, M/M, Geoff McFetridge, David Shrigley, Shynola, French, Jeff Canhan, Josh Petherick, Katsuo Desing, Cody Hudson, Kiyoshi Kuroda, Misaki Kawai