Add Instant Life

Add Instant Life

Totaaloverzicht van het recente werk van Rik van Iersel

1 september t/m 27 september 2002

Opening  zondag 1 september vanaf 17.00 uur

Add Instant Life is een totaaloverzicht van het recente en uiteenlopende werk van de Eindhovense kunstenaar Rik van Iersel. In dit project wordt samengewerkt met drie instellingen: Galerie Willy Schoots, De Krabbedans en MU. Bij Galerie Willy Schoots zijn nieuwe schilderijen te zien, bij De Krabbedans beelden, bij MU wordt een werkproces getoond en worden een aantal performances gehouden.

Tijdens de expositie zal het boek 'Steal Softly Thru Snow- the 27 points' voor het eerst in Eindhoven gepresenteerd worden. Het boek registreert op indrukwekkende wijze zijn ontwikkeling van de laatste 10 jaar samengebald in 'the 27 points', 27 doeken van 180 cm bij 190 cm.

Rik van Iersel, geboren in 1961, woont en werkt in Eindhoven. Hij heeft een reeks exposities achter zich, waarbij telkens eigenzinnige catalogi verschenen. Van Iersel is zeer nieuwsgierig naar materialen, naar media en naar het leven zelf. Als achttienjarige ontwerpt hij affiches voor popconcerten van de Effenaar. Hij tekent strips, drumt in Der Junge Hund en maakt zijn eerste grote kleurrijke expressionistische schilderijen die meteen tot een solo-expositie bij Galerie Willy Schoots leiden. In de jaren die volgen exposeert Rik van Iersel in Amsterdam, Berlijn, Hamburg, New York en San Francisco.

Bij de presentatie in MU wordt gefocust op de werkprocessen van Rik van Iersel. De expositie bij MU is een constant veranderende 'loop' van beelden, scribbles, tekeningen, woorden, schilderijen, klanken, videobeelden en foto's. Het zijn 'storyboards' die plots in allerlei combinaties samenvallen tot een groter werk. De expositie bestaat uit talloze kleine werken, ontstaan tijdens een proces van zoeken, kijken, luisteren en verzamelen. Het zijn wezenlijke onderdelen van het werk van de kunstenaar. Vrijwel altijd blijven ze bij een eindpresentatie uit beeld, terwijl ze toch een geheel eigen waarde hebben. Soms dienen deze collages als basis voor schilderijen. Het project in MU is een experiment met het begrip 'levende expositie', een expositie die er op de laatste dag geheel anders uit zal zien dan bij de opening. Deze expositie is tijdens openingsuren van MU te bezichtigen. De toeschouwer krijgt op dat moment een stand van zaken te zien. Vaak zal Rik van Iersel bezig zijn met het herinrichten van de expositie, met het opbouwen van een ander werk of met het repeteren voor een van de performances. Je hebt eerder het idee dat je zijn atelier binnenloopt dan dat je een afgeronde expositie bezoekt. Binnen de expositieperiode in MU zullen 5 performances plaatsvinden waarbij muziek en beeld samengaan. Rik van Iersel heeft samen met MU een aantal muzikanten uitgenodigd met wie hij in houding en mentaliteit verwantschap voelt. De muziekperformances bij MU zijn tot stand gekomen in co-productie met Muzieklab Brabant.
Muziekperformances in MU
(gratis entree)

 

Zondag 1 september, 17.00 uur
Mind Train
Expositie en videoprojecties Rik van Iersel, muziek met: Stuurbaard Bakkebaard, Trio Lieber Thee, Victor Snijtsheuvel, Lucy Dee's Angels

 

Vrijdag 6 september, 20.00 uur
MuMusic
Expositie en videoprojecties Rik van Iersel en Remko Scha, muziek met: Remko Scha en The Solenoids, Agent Radio van Arthur Elsenaar en Remko
Scha, Ger van de Beuken, Rik van Iersel

 

Vrijdag 13 september, 20.00 uur
The 27 points
Expositie en videoprojecties Rik van Iersel,
muziek met: Mark E. Smith (The Fall), Victor Snijtsheuvel, Rik van Iersel

Vrijdag 20 september, 20.00 uur
Six suns make my day
Expositie en videoprojecties Rik van Iersel, muziek met: Han Bennink, Thurston Moore (Sonic Youth), Rik van Iersel

 

Vrijdag 27 september, 20.00 uur
Video puré
Expositie en videoprojecties Rik van Iersel en Luk Sponselee, muziek met: Trio Lieber Thee, Horst Rickels, Ger van de Beuken, Ad Peijnenburg

Rik van Iersel, Luc Sponselee, Han Bennink, Thurston Moore, Terry Ex, Mark E Smith, Ger van de Beuken, Horst Rickels en anderen.