Apartment

Apartment

Architectuur gebaseerd op de analyse van de betekenisleer van woorden

28 februari t/m 30 maart, 2002


Een leeg beeldscherm, de cursor knippert. Bezoekers wordt gevraagd woorden in te voeren. De woorden zweven naar het midden van het beeldscherm en er beginnen zich twee- en driedimensionele kamers te vormen. Een slaapkamer, een keuken, een badkamer, een woonkamer. Deze kamers vormen een apartement. Bezoekers bouwen middels eigen woorden een virtueel apartement dat een metafoor wordt voor hun persoonlijkheid. De woorden worden gereorganiseerd naar onderliggende thema’s die ze reflecteren. De architectuur is gebaseerd op de analyse van de betekenisleer van de woorden die worden ingevoerd. De apartementen worden geclusterd in gebouwen en steden volgens de taalkundige relatie die ze met elkaar hebben.

Apartment wordt voor MU vertaald naar een interactieve installatie waarbij de bezoeker een apartement kan bouwen, de andere apartementen die gecreëerd worden kan ‘betreden’ en in vier weken de opbouw van een stad kan volgen. Bezoekers die niet achter het toetsenbord zitten kunnen de handelingen volgen op twee grote projectieschermen.

Apartment is geïnspireerd op het idee van een herinneringen-paleis. Als geheugen-steuntje stelde de romeinse redenaar, filosoof en politicus Cicero zich voor dat hij de thema’s van zijn speeches op muren schreef van kamers in een villa, om vervolgens de speech uit te spreken door mentaal van ruimte naar ruimte te lopen. Hij bewerkstelligde een gelijkwaardigheid tussen taal en ruimte. Apartment verbindt het geschreven woord met uiteenlopende vormen van ruimtelijke samenstellingen.

Apartment was (in een variant) onderdeel van de Data Dynamics tentoonstelling in het Whitney Museum of American Art in New York in juni 2001. De installatie won onlangs de eerste prijs in de vijfde Biennale for Media and Architecture in Graz en werd aansluitend vertoond op het Ars Electronica festival in Linz.

Marek Walczak studeerde architectuur aan de School of Architecture in Londen en aan de Irwin S. Chanin School of Architecture van de Cooper Union in New York. Martin Wattenberg behaalde zijn Ph. D. titel in wiskunde aan de universiteit van Berkeley, Californië. Ze wonen en werken beiden in New York. Aanvullende programmering van Apartment door Jonathan Feinberg. Voor meer informatie : http://turbulence.org/Works/apartment