Archiprix 2000

Archiprix 2000

De beste afstudeerplannen van de opleidingen van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur

20 augustus t/m 1 september 2000

Opening vrijdag 20 augustus vanaf 20.00 uur

De tentoonstelling Archiprix 2000 toonde de beste afstudeerplannen van de deelnemende opleidingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, in Amsterdam, Arnhem, Delft, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. De 26 plannen die voor Archiprix 2000 werden ingezonden gaven in al hun verscheidenheid een beeld van het Nederlandse ontwerponderwijs in het studiejaar 1998-1999. Anders dan bij prijsvragen was er geen sprake van een gezamenlijke opgave. Zowel het schaalniveau als de behandelde problematiek en de wijze van presenteren varieerde per plan. De jury die dit jaar de plannen beoordeelde bestond uit Eelco Hooftman, Liesbeth van der Pol, Anna Vos en Moshé Zwarts. De jury kende uit de 26 inzendingen twee prijzen en drie eervolle vermeldingen toe. De eerste prijs werd gedeeld door 'Aan den Aemstel' van Jaco Woltjer (TU Delft,) en 'Het gelaagde land' van Bart Reuser en Marijn Schenk (TU Delft). Eervolle vermeldingen waren er voor 'InMArGINE' van Roosmarie Carree (TU Eindhoven), 'Luxe stadsvilla's en de schilderijen van Francis Bacon' van Julietta Zanders (Academie van Bouwkunst Amsterdam) en 'Object Architecture on the Belgian Coast' van Isabelle Krier (TU Delft).

Een directe aanleiding voor het ACE om de Archiprix 2000 in MU te tonen waren de Eindhovense inzendingen van Roosmarie Carree, Arjan Harbers, Lisette Nobel en Emile van Vugt.

Met InMarGINE wilde Carree een plek in de stad creëren voor contemplatie. Ze richtte daartoe de Müllerpier in Rotterdam in met een park en een begraafplaats. Op de pier werd een mooi landschap ontworpen waarbij landschappelijke en bouwkundige elementen naadloos op elkaar aansluiten. Er is sprake van een vervreemdende menging van leven en dood. De ervaring van het gebied en de omgeving vanuit de verschillende routes is op een uitermate zorgvuldige wijze geregisseerd. De uitwerking ligt direct in het verlengde van de ideeën van de ontwerpster en is doorgewerkt tot in de goed doordachte materialisatie.

Arjan Harbers' plan onderzocht de mogelijkheden van het wonen op perifere bedrijfsterreinen, met als casestudy het bedrijvenpark De Hoef in Amersfoort.

Lisette Nobel presenteerde een gebouw met kunst- en vermaaksfuncties op het Westerdokeiland in Amsterdam.

Emile van Vugt toonde een ontwerp voor een ondergronds mediacentrum en mediamachines die zich op 56 meter hoogte in de Rotterdamse skyline bevinden.Bij de tentoonstelling verscheen bij 010 Publishers de catalogus 'Archiprix 2000, de beste Nederlandse studentenplannen.'

Roosmarie Carree, Arjan Harbers, Lisette Nobel, Emile van Vugt