Art & Arcade Art & Arcade Art & Arcade Art & Arcade Art & Arcade

Art & Arcade

Yang Yongliang | Bram Snijders/DEFRAME

MU | Strijp S

Art & Arcade

Ben je gamejunk én kunstfreak dan moet je in april en mei bij MU zijn. Art & Arcade, een verzameling van tien door kunstenaars radicaal bewerkte klassieke spellen en games, komt rechtstreeks vanuit het Haus für Elektronische Künste in Basel, waar het zijn première beleefde, naar Eindhoven. 

Arcade video machines zijn nooit uit de tijd. In de jaren 70 van de vorige eeuw ontstonden de eerste arcades voor amusement, de zogenoemde Penny Arcades, die zoals de naam al doet vermoeden begonnen te leven als je er een muntje inwierp. Decennialang floreerden de arcade kasten en werden er klassieke video spellen als Pong, Space Invaders, Mario Bros, Tron Pac-Man en Donkey Kong voor ontwikkeld en op de markt gebracht.

Opgegroeid met deze games kon het niet anders dan dat kunstenaars deze arcade kasten gingen gebruiken in hun beeldend werk. Ze herbouwen de videokasten, voorzien ze van nieuwe functies, creëren fantasiewerelden en experimenteren met 8-bit esthetiek, om zo de gamecultuur te transformeren tot kunst. 

Dankzij Art & Arcade verandert MU | Strijp S dit voorjaar in een gamehal waarin je je speelse hart kunt ophalen met onder meer Painstation, Pentapong, The Machine, Radical ATM Service, Tesla Arcade, Cage was a n00b and Racer.

Gast curator: Alain Bieber

Deelnemende kunstenaars: //////////fur//// art entertainment interfaces | Canedo, Maingardt & Hartmann | Hussein Chalayan | Djeff | Iván Kozenitzky, Federico Lazcano | JODI | MOBILESKINO | Evan Roth | Haas, Wellershoff & Winter | Andreas Ullrich / C.Rockefeller Art Investment Group

Om naast dit artistiek verantwoord speelgeweld ook betoverende ontsnappingskansen in te bouwen geeft MU bovendien ruimte aan een indrukwekkend video tweeluik en een groot grafisch werk van de Chinese kunstenaar Yang Yongliang en een interactieve installatie van de jonge Nederlandse kunstenaar Bram Snijders/DEFRAME. Beiden creëren werelden in zwart-wit die spelen met de grijze grenzen tussen oud en nieuw, echt en virtueel.

Solo Yang Yongliang

Landscape cities Yang Yongliang (Shanghai 1980) probeert de traditionele Chinese cultuur te laten samensmelten met hedendaagse digitale technieken. Hij heeft een unieke stijl gevonden om digitale panoramacollages te animeren waarin de snelle stedelijke ontwikkeling in China wordt vermengd met de serene achtergronden uit de traditionele landschapsschilderkunst. Zijn werk biedt de kijker op het eerste gezicht iets wat lijkt op majestueuze zwart-witte Chinese landschapsschilderijen. Maar de oplettende kijker ziet bij nadere inspectie dat de ruige oppervlakte van de rotsige bergen bestaat uit dicht op elkaar gebouwde betonnen gebouwen. Het resultaat is een afbeelding waarin de natuur, die eens voor de oude dichters diende als een manier om tot innerlijke rust te komen, wordt overgenomen door de 21eeeuwse werkelijkheid van het verstedelijkte leven, met zijn verkeersopstoppingen, felgekleurde reclames en hoogbouw. In MU toont Yang Yongliang twee onlangs gemaakte videowerken en een nieuwe grafische collage. www.yangyongliang.com

Solo Bram Snijders/DEFRAME

To be Reproduced (after Magritte), 2014 18 april t/m 25 mei ‘To be Reproduced’ van de jonge Nederlandse kunstenaar Bram Snijders (1984) is een interactieve video-installatie die geënt is op de klassieker ‘Not to be Reproduced’ van de Belgische surrealistische schilder René Magritte uit 1937. De installatie is een reflectie op de mate waarin ons dagelijkse sociale leven doordrongen is geraakt van virtuele ruimtes. In To be Reproduced treedt de kijker binnen in een hybride ruimte waarin de grens tussen de fysieke en de virtuele wereld heel dun wordt. De kijker staat nog net in de werkelijkheid maar ziet als het ware een digitale schaduw van zichzelf op ware grootte terug in de virtuele ruimte voor hem. Deze digitale reproductie van de kijker beweegt zoals hij zelf beweegt. Maar het spiegelbeeld blijft ook griezelig gezichtsloos omdat hij alleen op de rug gezien wordt en als het ware een meter of wat voor de kijker uit beweegt in een grafische puntenwolk. www.deframe.nl

Opening 18 april 20.00 uur