Body of Matter Body of Matter Body of Matter Body of Matter

Body of Matter

Body based bio art & design

Body of Matter toont het werk van tien kunstenaars die onze ideeën over het lichaam verder brengen. Ze doen onderzoek naar de materialiteit en stimulatie ervan, kwantificeren het met behulp van technologie, integreren het met lichaamsvreemde materie en simuleren, tenslotte, de vergankelijkheid ervan. De kunstenaars in Body of Matter breiden onze collectieve kennis van het lichaam uit door zintuigelijke ervaringen te creëren voor de bezoekers met gebruik van de enorm toegenomen wetenschap dankzij disciplines als Microbiologie, Neurowetenschap, Genomics en weefselkweek. 

Als nooit tevoren maken deze en andere studiegebieden het mogelijk om het gedrag van menselijke cellen en de functies van het lichaam te verbeteren, beschermen, volgen, stimuleren en repliceren. Het geeft kunstenaars de kans om onze 'oude' ideeën over het lichaam te transformeren en ons een kijkje in een andere toekomst te gunnen. Dit zullen ze doen via theater performance, video, kunstmatige intelligentie, drones, kankercellen, darmbacteriën en varkensharten. 

Onder de deelnemers ook de drie winnaars van de Bio Art & Design Award 2015: Isaac Monté met The Art of Deception, Agi Haines met Drones with Desires & Emma Dorothy Conley met MSA: Microbiome Security Agency. De Award is bestemd voor jonge kunstenaars die met veel- belovende biotechnologische projecten kunst en wetenschap verbinden. De winnende teams krijgen elk 25.000 euro uitgereikt om hun idee samen met een vooraanstaand Nederlands onderzoeksteam uit te werken.

Overige deelnemende kunstenaars zijn Maarten Vanden Eynde, Charlotte Jarvis, Floris Kaayk, Orion Maxted, Kirstin Neidlinger, Špela Petric and Hongjie Yang.

Waar MU
Wanneer 27 november 2015 t/m 7 februari 2016
Opening 27 november om 20.00 uur
21.00 Interview BAD Award 2015 winnaars
21:30 Speciale performance Human Simulation door Orion Maxted

www.badaward.nl 

Partners: ZonMw, TU Eindhoven, Waag Society, NWO & Bio Art Laboratories