C9

C9

Levensgrote muurschilderingen, schilderijen en bewerkte affiches

18 januari t/m 17 februari 2002

Opening vrijdag 18 januari vanaf 20.00 uur

Na de eerste hausse van graffiti, die eind jaren 80 een cross-over maakte naar de kunstwereld, is er in Amerika nu sprake van een post-graffiti beweging die doordringt naar musea en galeries. KAWS (Jersey City, 1974) is één van de meest bekende en succesvolle post-graffiti kunstenaars. KAWS manifesteerde zich met zijn huidige werk voor het eerst in 1996 toen hij in New York affiches en billboards bij telefooncellen en bushaltes bewerkte. KAWS ‘leende’ deze commerciële uitingen, nam ze mee naar zijn atelier en voegde daar telkens een cartoonachtige schedel met gekruiste beenderen aan toe. Daarna hing hij ze terug op de oorspronkelijke plaats. Hij bevrijdde de advertenties van hun boodschap. Dit wezen is de ‘tag’ van KAWS die hij verenigt met de beeldmerken en commercials van onder andere cK, Armani, Guess, Marlboro en DKNY. Met zijn ingrepen daagt hij de overheersing van de reclame uit. KAWS houdt van de interactie tussen zijn werk en reclame. ‘Ik vind de meeste advertenties die ik bewerk mooi maar ik vind ook dat deze miljoenen-dollars campagnes veel te serieus genomen worden terwijl ze alleen maar gemaakt zijn om iets te verkopen. Ik denk dat mensen het op prijs stellen als ik wat humor injecteer in deze campagnes.’ De acties van KAWS werden in de Amerikaanse pers omschreven als ‘subvertising’, een samentrekking van ‘subversive’ en ‘advertising’

KAWS vergrijpt zich niet alleen aan klassiekers uit de reclamewereld, hij bewerkt ook amerikaanse stripikonen als Mickey Mouse en The Simpsons. Hij maakt series schilderijen en zeefdrukken en heeft zijn schepping onder de naam Companion als een plastic popje op de markt gebracht. In 2000 werkte KAWS samen met ontwerper Jun Takahashi van UNDERCOVER aan patronen voor zijn voorjaar/zomer collectie. Op dit moment werkt hij aan het ontwerp van een nieuwe serie speelgoed voor Mediacom in Tokyo, die wordt uitgebracht in het najaar van 2002. Met zijn werk bewandelt KAWS de dunne lijn tussen kunst, commercie, cartoons en commercials. Het is tegelijkertijd een ontwrichting én een eerbetoon aan alles wat de mensheid ooit gemaakt, gekocht, verkocht, geruild, begeerd en gekoesterd heeft. Kortom : pop-art in 2002.

KAWS studeerde aan het College of Arts in New York en werkte als free-lance animatie-tekenaar voor MTV en Disney. Hij exposeerde in Parijs, in New York (New Museum of Contemporary Art), in Honkong en vorig jaar in Tokyo waar de catalogus van zijn expositie in één week uitverkocht. Voor de expositie in MU zal KAWS op locatie twee levensgrote muurschilderingen maken. Daarnaast worden onder meer schilderijen getoond en zullen een aantal van zijn bewerkte affiches in grote lichtbakken te zien zijn. De expositietitel C 9 refereert aan de aanduiding voor topkwaliteit, een keurmerk dat gebruikt wordt in de speelgoedindustrie.

Tijdens de opening op 18 januari heeft DB uit New York een set Deep & Chill Drum & Bass gedraaid. DB organiseerde in New York de beroemde NASA parties en opende in 1996 Breakbeat Science, de eerste Drum & Bass winkel in Amerika. Breakbeat Science is inmiddels tevens een succesvol platenlabel.