Clues about the rest of the world

Clues about the rest of the world

Bobby Puleo

Expo info

On show

4 september t/m 30 oktober 2005

MU en Area 51 

In juni 2001 organiseerde MU de expositie ZONE, een expositie die als thema had de relatie tussen kunst, architectuur en skateboarding. Deze tentoonstelling was een groot succes en had vergaande gevolgen: in juli 2002 opende in een voormalige vliegtuighangar in de nieuwe Eindhovense wijk Meerhoven skatepark Area 51 met daarin Europa’s grootste houten skatebowl: MU Bowl. Het initiatief voor ontwikkeling en realisatie van deze bowl kwam van MU. In een nauwe samenwerking met de gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven, Maurer United Architects en natuurlijk de Eindhovense skaters werd de droom van MU Bowl werkelijkheid. Het skatepark trekt jaarlijks meer dan twintigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland en zette Eindhoven op de wereldkaart als hotspot voor skateboarders. Met de expositie Clues About The Rest Of The World willen MU en Area 51 een nieuw hoofdstuk toevoegen aan hun samenwerking.

 

Bobby Puleo

Sinds zijn jeugd in Clifton, New Jersey heeft Bobby Puleo een groot deel van zijn leven op zijn skateboard doorgebracht. Hij begint met skaten in 1985, wordt in 1997 pro (professional skater) en heeft de afgelopen zeven jaar vele malen de wereld rondgereisd. Tijdens zijn reizen, maar vooral in zijn woonplaats New York, begon Bobby Puleo met het oprapen van ‘trash’ van de straat. Als skateboarder is de blik vanzelfsprekend grotendeels gericht op het straatoppervlak, op uitdagingen en obstakels waar je op, onder of doorheen kunt skaten en daarmee komen een hoop voorwerpen die mensen weggooien of verliezen in beeld.

 

De verzamelwoede van Bobby Puleo begon in Harlem met een gevonden foto van een jong meisje. Langzamerhand ontstonden in deze ‘found objects’ bepaalde series: post-it briefjes, kapotte cd hoesjes, geluidscassettes, valse dollarbiljetten. In het begin werd Puleo als kunstenaar vooral geïnspireerd door graffiti. Net zoals graffiti horen de objecten die hij verzamelt bij de rauwe straten en de eindeloze openbare ruimte van de grote stad. Zijn verzamelingen en ordeningen geven de objecten een nieuwe identiteit. Een kapotte geluidscassette is op zichzelf niet zo bijzonder, maar door veertig geluidscassettes samen te brengen in een collage ontstaat er een patroon, een statement over een uitstervend medium. Met zijn werk weet Bobby Puleo schoonheid te vinden en orde aan te brengen in de chaos van een grote stad als New York. Naast het maken van de ‘found objects’ collages is Puleo steeds meer bezig met fotografie. Hij maakt foto’s van New Yorkers, van mensen in absurde situaties. Maar hij heeft ook een grote collectie gevonden fotonegatieven die hij laat afdrukken. Deze anonieme foto’s vertellen elk een eigen en mysterieus verhaal over het leven in de metropool New York. Onderdeel van de expositie is een videofilm van Tobin Yelland die Puleo met zijn camera volgt op zijn vele zoektochten door de stad.

Bobby Puleo’s eerste expositie vond plaats bij Space 1026 Gallery in Philadelphia en zorgde voor enthousiaste recensies. En net zoals bij zijn tentoonstelling bij New Image Art in Los Angeles (oktober 2004) trok Bobby Puleo er een publiek uit zowel de kunst- als de skatewereld mee aan. In 2004 en 2005 zijn er vele internationale artikelen over Puleo verschenen, over hem als kunstenaar en over zijn leven als professioneel skateboarder. Inmiddels is er ook een dvd uitgebracht met een compilatie van zijn beste skateboardoptredens.

De expositie bij Area 51 is zijn eerste solotentoonstelling in Europa.

 

Kunst in Area 51

Het werk van Bobby Puleo, dat eerder rauw dan geperfectioneerd is, komt volgens MU beter tot zijn recht op een locatie zoals die van Area 51 dan binnen de muren van een meer conventionele kunstruimte.

Uiteraard wordt er binnen het skatepark een aparte expositieruimte gecreëerd zodat de tentoonstelling niet ten onder gaat in de dynamiek en beweging van het skatepark. De expositieruimte is vrij toegankelijk vanuit de skateruimte en zal een kleine oase van rust vormen.

 

Met de expositie van Puleo worden de jonge skateboarders die het skatepark bezoeken geconfronteerd met kunst op een plek waar zij zich gemakkelijk voelen. De werken van de kunstenaar sluiten aan bij hun belevingswereld, de kunstenaar is een skateheld voor wie ze grenzeloos respect hebben. De expositie is voor hun een mooie introductie tot de wereld van de kunsten en kan op deze manier hun visie en interesse op een natuurlijke manier verbreden.

 

Openingstijden: ma-vr 10.00-18.00 uur, za 11.00-17.00 uur, zo 13.00-17.00 uur