CTRL-SPACE

CTRL-SPACE

JODI

28 januari t/m 28 februari 2000

JODI is het kunstenaarsduo Joan Heemskerk (Nederland) en Dirk Paesmans (Belgiƫ). Opererend vanuit Barcelona zijn deze pioniers van de internetkunst de afgelopen jaren onderscheiden met vrijwel alle internationale prijzen voor hun werk. Zo wonnen zij eerste prijzen van WebContest in Sao Paulo, Transmedia in Berlijn, Videokunstpreis van ZKM in Karlsruhe, Webby Awards in San Francisco en FCCM in Montreal. JODI nam deel aan Documenta-X in Kassel, ISEA in Chicago, Lab-7 in Warschau, WorldWideVideoFestival in Amsterdam en SONAR in Barcelona.
CTRL-SPACE was de eerste solo presentatie van JODI in Nederland.

CTRL-SPACE is een network game dat beschikbaar en te spelen is op het internet. Het is een gedeconstrueerde versie van het overbekende Quake 1, het gebruikt het Quake navigatie systeem maar ziet er totaal anders uit dan de gotische stijl van het origineel. Op verzoek van MU werd CTRL-SPACE omgebouwd tot een lokale versie waarin bezoekers ter plekke het spel met elkaar konden spelen. CTRL-SPACE werd gepresenteerd middels een aantal computers, videobeamers en projectieschermen. Het publiek kon plaatsnemen op een tapijt en met de muis navigeren door het werk of met medespelers het spel spelen.

De expositie was interactief: de bezoeker bepaalde de beelden die werden geprojecteerd. CTRL-SPACE liet duizelingwekkende radicale zwart-wit beelden zien met een 'op-art' karakter. Met de muis dwalend door deze virtuele ruimten zorgde de soundtrack voor geoefende spelers voor houvast en voor niet-ingewijden voor nog meer chaos. Naast CTRL-SPACE toonde JODI op twee computers nieuw en bestaand werk. Simultaan met de presentatie in MU heeft JODI een workshop gehouden met studenten van de TUE en een gastcollege gegeven voor studenten van de Design Academy Eindhoven.