data.scan [nº1-9]

data.scan [nº1-9]

Ryoji Ikeda

Opening met nieuwjaarsborrel op vrijdag 1 februari vanaf 20 uur.

Ryoji Ikeda (Gifu,1966) is een van de belangrijkste hedendaagse Japanse kunstenaars en componisten van dit moment. Zijn oeuvre draait om de weergave van pure karakteristieken van geluid, licht en data. Als geen ander maakt hij geluiden, beelden, materialen, fysieke fenomenen en wiskundige noties waarneembaar in alomvattende installaties en performances.

Na presentaties in New York, Bogota en Montreal is Ikeda's data.scan [nº1-9] voor het eerst in Europa te zien bij MU. Deze installatie maakt deel uit van de in 2006 door Ryoji Ikeda gestartte reeks datamatics waarin hij de enorme stroom aan data die onze wereld genereert op allerlei manieren materialiseert in beeld en geluid.

data.scan [nº1-9] is een audiovisuele installatie waarbij elke pixel van ieder beeld volgens strikte wiskundige principes en exacte modellen wordt berekend. Negen schermen tonen doorwrocht gecomponeerde microscopische visualisaties, strak gesynchroniseerd met een minimalistische soundtrack. Kijkers ervaren een immens universum van ogenschijnlijk abstracte data terwijl ze zich tussen het sculpturaal grid van de schermzuilen bewegen.

De presentatie van data.scan [nº1-9] in MU is tevens een opmaat voor de Nederlandse première van Ikeda's spectaculaire nieuwste multimediaperformance Superposition die op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart 's avonds te zien is tijdens de STRP Biënnale in het Klokgebouw. Voor meer informatie en kaarten hiervoor kijk op www.strp.nl.

credits:
concept, composition: Ryoji Ikedaâ?¨

computer graphics, programming: Norimichi Hirakawa, Tomonaga Tokuyama
www.ryojiikeda.com