do it

do it

DIY tentoonstelling

Opening vrijdag 17 mei 2013 vanaf 20.00 uur in MU | De Witte Dame

'Wat zou er gebeuren als we een tentoonstelling beginnen die nooit eindigt?' Curator Hans Ulrich Obrist en kunstenaars Christian Boltanski en Bertrand Lavier bespraken dit idee in 1993 in een Parijs café. Twintig jaar later is het flexibele en doorlopende project do it op vele verschillende manieren over de hele wereld verspreid geraakt. do it is een doorlopende tentoonstelling die bestaat uit instructies voor kunstwerken.

Het is belangrijk om daarbij te bedenken dat do it niet zozeer draait om het maken van kopieën of reproducties van kunstwerken, maar om de menselijke interpretatie. Voor do it worden geen kunstwerken verscheept. In plaats daarvan dienen alledaagse handelingen en materialen als uitgangspunt voor het herscheppen van de werken, wat op iedere ‘locatie’ aan de hand van de geschreven instructies gebeurt. Iedere verwezenlijking van do it is een tijd- en plaatsgebonden handeling. Geen twee interpretaties van dezelfde instructie zijn ooit hetzelfde.

De presentatie van do it in MU is de eerste keer dat dit langstlopende gecureerde project in Nederland te zien is. Het valt samen met de 20e verjaardag van dit markante project, waarbij de tot nu toe grootste verzameling op instructies gebaseerde werken wordt getoond – inclusief meer dan 80 nieuwe door Obricht en Independent Curators International geworven bijdragen. Al het werk is verzameld in de nieuw uitgegeven publicatie: Hans Ulrich Obrist, do it: the compendium (ICI and DAP, May 2013). do it is een reizende tentoonstelling die is bedacht en wordt gecureerd door Hans Ulrich Obrist en georganiseerd door Independent Curators International (ICI) uit New York. De tentoonstelling en de bijbehorende publicatie zijn deels mogelijk gemaakt door bijdragen van de Elizabeth Firestone Graham Foundation, de Robert Sterling Clark Foundation, en met steun van Project Perpetual en het Internationale Forum en de Raad van Bestuur van ICI.