Eindhoven: Spaces Of Dis-Sociation

Eindhoven: Spaces Of Dis-Sociation

GP02 City Branding

26 april t/m 24 mei, 2002

Opening 25 april vanaf 17.00 uur

De aantrekkingskracht van de stad is het transformerende karakter van haar grenzen, een identiteit in-wording. Door ontwikkeling in communicatie, mobiliteit en technologie verschuiven en vervagen de oude stadsgrenzen als introductie tot de stad. Het moment van aankomst en vertrek is, door het verdwijnen van duidelijke fysieke grenzen een diffuus gebied geworden. Ook de grenzen van het stadsbestuur vervagen. De markt bepaalt en manipuleert door haar huidige vrijheid en macht een groot deel van de communicatieve en visuele aspecten van het stedelijke leven. Steden dreigen hierdoor een collectief domein van veiligheid, effici‘ntie, marketing en consumptie te worden.

Voor de derde keer komt een reeks Groepsportretten van Jonge Architecten tot stand. Met medewerking van een aantal architectuurcentra is het Stimuleringsfonds voor Architectuur in 1998 met Groepsportretten van Jonge Architecten gestart. De portretten zijn presentaties van werk en opvattingen van een nieuwe generatie architecten met het doel hen een podium te bieden om naamsbekendheid te verwerven. Minstens zo belangrijk is dat de gevestigde orde van architecten en opdrachtgevers geconfronteerd wordt met wat leeft onder de jongste generatie architecten. De derde reeks is inmiddels uitgegroeid tot een gezamenlijke onderneming van het Stimuleringsfonds voor Architectuur én het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

Voor de reeks in 2002 zijn vier architectenformaties geselecteerd om in telkens twee architectuurcentra, een visie op het fenomeen city branding te presenteren. Meer en meer proberen steden zich als een begerenswaardig merkartikel in de markt te plaatsen. Hoe creëer je als stad een unieke, herkenbare identiteit? En hoe kan deze identiteit een bijdrage leveren aan de marktpositie van de stad? Kort samengevat kan GP02 opgevat worden als vier zeer verschillende visies en opvattingen van jonge formaties over al of niet bestaande city brands van acht steden.

Ter gelegenheid van het project Groepsportretten van Jonge Architecten 2002 verschijnt bij Nai Uitgevers de publicatie City Branding, Image building & building images. De publicatie belicht het thema vanuit diverse invalshoeken. Drie auteurs ö Berci Forian, Hans Mommaas en Michael Speaks - benaderen city branding vanuit de marketing, de sociologie en de architectuurtheorie en onderzoeken hoe het concept vandaag de dag het denken over de stad beïnvloedt. Het theoretische deel van het boek krijgt een vertaling in de concrete projecten ontwikkeld in Groepsportretten 2002.

De acht voorstellen van architectenformaties [EN], 2012STEALTH-SCAPE, ARTGINEERING en MOREPLATZ AG weerspiegelen diversen posities vari‘rend vanuiterst conceptuele voorstellen over punctuele ingrepen tot nieuwe gebouwen of stedenbouwkundige plannen. Architect en architectuurcriticus Koen van Synghel volgde het ontstaan van alle projecten op de voet en voorziet de ontwerpen van een context in zijn bijdrage aan het boek.