F.A.T. GOLD Europe F.A.T. GOLD Europe F.A.T. GOLD Europe F.A.T. GOLD Europe

F.A.T. GOLD Europe

Five Years of Free Art & Technology

MU | De Witte Dame

Tentoonstelling: 15 november 2013 - 26 januari 2014
Opening en boekpresentatie: vrijdag 15 november 20:00u – 22:00u
   

"Release early, often and with rap music. This is Notorious R&D." —F.A.T. Lab
    
Ter viering van ruim vijf jaar gangsterdom, popcultuur en R&D gaat de tegendraadse kunstgroepering Free Art & Technology Lab, oftewel F.A.T. Lab, voor GOUD. F.A.T. GOLD, wel te verstaan. Van 25 november tot en met 26 januari presenteert MU het veelgeprezen werk van F.A.T. Lab. Met deze tentoonstelling nodigt curator Lindsay Howard het publiek uit voor een interactieve ervaring van de baanbrekende projecten van dit collectief.
    
F.A.T. GOLD Europe brengt een internationaal gezelschap samen van 25 samenwerkende partners waaronder kunstenaars, hackers, techneuten, muzikanten en graffitischrijvers. Veel van hen zijn in de week van 10 november in Eindhoven, waar ze zullen deelnemen aan panels en hackathons en workshops zullen geven in MU, Designhuis en Baltan Laboratories in het Natlab.

In de tentoonstelling zijn de belangrijkste werken te zien van 2007 tot vandaag, waaronder een aantal nieuwe projecten die tijdens de opening worden gepresenteerd. De uitgebreide selectie van F.A.T. Labs gevarieerde output omvat onder andere video, software, internetkunst, installaties en performancekunst. De leden van F.A.T. Lab werken en hacken ook ter plekke aan nieuwe projecten op het scherpst van de snede, die op het laatste moment nog aan de tentoonstelling kunnen worden toegevoegd.
    
Om stil te staan bij het vijfjarig jubileum presenteert F.A.T. GOLD Europe ook een boek, mede uitgegeven door Link Editions en MU en onder redactie van Domenico Quaranta en Geraldine Juarez, met de titel F.A.T. MANUAL. Dit instructieboek biedt een overzicht van het werk van F.A.T. Lab, allemaal projecten waarin doe-het-zelf ondernemerschap, open source en activisme worden aangemoedigd. Kom naar de opening op 15 november, waar de redacteuren van het boek ook een korte presentatie zullen geven.

De leden van F.A.T. Lab zijn Mike Baca, Aram Bartholl, Magnus Eriksson, Michael Frumin, Geraldine Juárez, KATSU, Tobias Leingruber, Greg Leuch, Golan Levin, Zach Lieberman, LM4K, Kyle McDonald, Jonah Peretti, Christopher “moot” Poole, James Powderly, Evan Roth, Borna Sammak, Randy Sarafan, Becky Stern, Chris Sugrue, Addie Wagenknecht, Theo Watson, Jamie Wilkinson, Bennett Williamson en Hennessy Youngman.


Lindsay Howard is2 een curator die zich toelegt op onderzoek naar de invloed van  het internet op kunst en cultuur. Zij is hoofdcurator van 319 Scholes en was hiervoor assistent curator bij Eyebeam, het meest vooraanstaande centrum voor kunst en technologie in de VS, waar ze onderzoek deed en in april 2013 F.A.T. Gold voor het eerst presenteerde. Ze maakt gebruik van experimentele tentoonstellingsmodellen om zo een volgens haar fundamentele verschuiving in de hedendaagse cultuur weer te geven: de groeiende belangstelling voor creativiteit in samenwerking, open-source filosofie en een onbeperkte toegang tot informatie.


Voor een volledig overzicht van F.A.T. GOLD evenementen tussen 13 en 16 november kijk je in de agenda.

Woensdag 13 nov 16:30-18:00: Design Debates F.A.T. LAB [Designhuis]

Donderdag 14 nov 13:00-15:00: Workshop / WhatColor.IsTheInter.net [Baltan]

Vrijdag 15 nov 09:30-14:30: Workshop /  Women in Tech [Baltan]

Friday 15 nov 18:00-19:00: F.A.T. Talks [MU | De Witte Dame]

Vrijdag 15 nov 20:00-01:00: Opening & Boek presentatie [MU | De Witte Dame]

Zaterdag 16 nov 11:00-14:00: Workshop / MIHI [MU | De Witte Dame]

Zaterdag 16 nov 14:00-15:00: Guided Exhibition Tour [MU | De Witte Dame]