Fly With Me On My Carpet

Fly With Me On My Carpet

Fotodocumentair van Turkse huizen

13 april t/m 20 mei 2001

Opening vrijdag 13 april vanaf 20.00 uur

Met het project Fly With Me On My Carpet kijkt fotografe Giti Entezami zowel in de interieurs als naar de exterieurs van huizen van Turkse families in Nederland en in Turkije. dus.

Zij toont in een fotoserie hoe de woonomgeving verandert als men van het Turkse platteland naar een Nederlandse stad verhuist. Door middel van dit fotoproject wordt de geschiedenis van de eerste generatie Turkse migranten in hun culturele identiteit weergegeven. De fotodocumentaire maakt de veranderde levensloop ten gevolge van hun emigratie zichtbaar. Terwijl de parallellen en verschillen in de leefcultuur van Turkse Nederlanders en Turken zich ontvouwen, wordt het proces van interculturalisatie zichtbaar. Giti Entezami (1950) werd geboren in Iran en vluchtte in 1979 naar Turkije. Zij vestigde zich in 1990 in Nederland waar zij de fotovakschool volgde. Sinds 1997 is zij werkzaam als op freelance fotografe.

Fly With Me On My Carpet is haar eerste grote solo-expositie.
In de tentoonstelling hingen 35 kleurenfoto's van 120 x 140 cm los in de ruimte boven een veld van Turkse tapijten. Lopend door de expositie werd -wellicht tegen de verwachting in- zichtbaar dat de interieurs zich vaak slechts in details gewijzigd hebben. Een potje Hero jam, Albert Heijn shampoo of een moderne waterkoker verraadden dat de foto in Nederland gemaakt was. De meer zelfverzekerde houding waarmee de Nederlands-Turkse families recht in de camera keken was eerder een opvallend verschil dan de interieurs. De expositie kon zich uiteraard verheugen op een grote belangstelling vanuit de Turkse gemeenschap