Food For Thought

Food For Thought

Hedendaagse Multimediale Chinese Kunst

21 november t/m 12 december 1999

Food for Thought geeft inzicht in recente ontwikkelingen in China's beeldende kunst. De kunstwerken belichten thema's die spelen in het huidige China zoals identiteit, seksualiteit, man/vrouwverhoudingen, modernisering en verstedelijking. Zowel schilderkunst, fotografie, performance en computer art als installatie- en videokunst komen aan de orde. Ook wordt er een tweetal werken op locatie gemaakt.

Nieuwe media
Cd-rom- en internetkunst komen ruimschoots aan bod. De befaamde computerkunstenaar Feng Mengbo (1966) toont zijn nieuwste cd-rom ‘Taking Mt. Doom by strategy’. Een interactieve cd-rom waarbij Chinese opera, computergames en archiefbeelden tot een nieuw spel zijn gemixt. De cd-rom van Xu Tan (1957) toont het dagelijks leven van gemarginaliseerde groepen die China's nieuwe identiteit representeren. In de losse filmpjes staan respectievelijk voedsel, prostitutie en homoseksualiteit centraal. Xu Tan belicht de rol van de economie, de persoonlijke omgeving van betrokkenen, aangevuld met eigen ervaringen.

De internet installatie 'Made for You' (1999) van Shi Yong (1963) toont een virtuele internet site, een transparante koffer in de vorm van een display en een lijst met vragen aan bezoekers. De bezoekers wordt gevraagd naar eigen keuze antwoord te geven op Shi Yong's vragen. Achterliggende gedachte van Shi Yong's internet kunstwerk is het verzamelen van verschillende meningen van mensen. Op deze manier wil hij een licht werpen op het spel van 'vraag en aanbod', dat evenals in de commerciele wereld, volgens Shi Yong ook van kracht is in de internationale kunstwereld. De koffer speelt een cruciale rol. De inhoud ervan maakt mensen nieuwsgierig. Shi Yong legt een relatie tussen de transparante koffer en Chinese kunst. Volgens Shi Yong lokt Chinese kunst eveneens nieuwsgierigheid op bij westerlingen. In de ogen van westerlingen dient Chinese kunst er anders uit te zien, afwijkend, exotisch, wil het de aandacht trekken in de westerse kunstwereld. 'Made for You' belicht twee kanten: de ideeën voor dit project zijn van het westen afkomstig, maar het werk wordt geproduceerd door Shi Yong in China. Deze productiewijze verwijst naar de talloze producten die we dagelijks tegenkomen voorzien van de opdruk 'Made in China'. 'Made in China' betekent over het algemeen ergens anders bedacht en in China vervaardigd. In de kunstwereld wordt deze productiemethode nog steeds als vreemd ervaren. Shi Yong toont beide kanten.

Videokunst
Veel jonge Chinese kunstenaars maken gebruik van video. Zhang Peili was de eerste kunstenaar die in China experimenteerde met dit medium. Van hem is tijdens Food for Thought het werk 'Eating' te zien uit de collectie van het Museum of Modern Art in New York. Ook enkele niet eerder in Europa getoonde kunstenaars laten videokunst zien. Xu Zhen (1972) speelt met de vermenging van het privé-domein en het openbare in de video-installatie 'From Inside the Body' (1999), waarbij hij en zijn vriendin zittend op een bank zich ontdoen van hun bovenkleding en elkaar be snuffelen. Met het snuffelen legt Xu Zhen een relatie met de onbedwingbare nieuwsgierigheid die mensen vaak hebben naar andere mensen.

Schilderkunst
De traditionele schilderwijze van Feng Zhengjie (1968) levert geen realistisch beeld op, maar is een ironische vertaling van de economische omwenteling in China. Feng Zhengjie schildert de complexiteit waar Chinese jongeren momenteel mee hebben te kampen. Het droomhuwelijk is een van de meest dure uitspattingen onder de jonge 'Nieuwe Rijken'. Met name een bruiloft in westerse stijl (met lange witte jurk en sluier) is erg in. In zijn serie 'Romantic Trip' (1997) combineert Feng Zhengjie traditie en moderniteit door bruidsparen afwisselend in traditioneel Chinese- en westerse trouwkleding af te beelden. De setting is een droomwereld waar gelukkige paren worden omringd door luchtbellen. De realiteit is niet rooskleurig: veel Chinezen kunnen zich geen luxe permitteren en het scheidingspercentage in China is schrikbarend hoog.

Performance
Zhang Dali (1963) woont in Peking. Met behulp van de in China verboden graffiti probeert hij een dialoog met zijn stad op gang te brengen en de bewoners wakker te schudden voor de gevolgen van de snelle modernisering waarbij veel oude huizen en hutong's (traditionele woonerven) plaats maken voor immense wolkenkrabbers. Dali's profiel dat op graffiti-achtige wijze op muren van gebouwen is gespoten, is inmiddels een veelgezien icoon in Beijing. Daarnaast houdt Dali ook performances. Met arbeiders die in deze sloopwijken werken, hakt hij zijn gestileerde zelfportret uit. Nadat hij dit heeft voltooid legt hij het vast in een fotoserie. Deze foto’s plaatst hij in lichtbakken of drukt ze af op canvas en spant ze op een raam. Dali’s werk wordt getoond op de tentoonstelling. Daarnaast voert Zhang Dali op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven een performance uit met enkele bouwkunde-studenten en kunstenaars.

 

Food for Thought is onderdeel van de landelijke manifestatie Chinese Karakters die plaatsvindt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Volksrepubliek China. Het is een co-productie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (theater) in Amsterdam en MU Art Foundation/Arctic Foundation in Eindhoven. Naast de tentoonstelling vinden er ook andere activiteiten plaats in het kader van Food for Thought:

Ni Haifeng, Ellen Pau, Xu Tan, Xu Zhen, Shi Yong, Zhang Peili, Feng Mengbo, Shi Qing, An Hong, Yin Xiuzhen, Lin Tianmao, Feng Zhengjie, Qui Zhijie, Hu Xiangdong