for those who live in it for those who live in it for those who live in it for those who live in it for those who live in it

for those who live in it

Popculture politics and strong voices

Opening 21 mei vanaf 20 u

fotografie: Peter Sutherland

Athi-Patra Ruga - Gugulective - Spoek Mathambo & Richard Tha Third - Kudzanai 'Kudzi' Chiurai - Musa Nxumalo - Zanele Muholi - Anton Kannemeyer of Bitterkomix - Faith47 & Rowan Pybus - Love and hate - Chimurenga

Deze zomer richt MU de focus op de urbane en dynamische popcultuur en eigentijdse kunst van Zuid-Afrika. ...for those who live in it. Popculture politics and strong voices is de titel van een project dat recent en nieuw werk van tien Zuid-Afrikaanse kunstenaars in Nederland bij elkaar brengt.
Werk dat zonder uitzondering en als vanzelfsprekend urgentie en engagement ademt. Werk ook dat midden in de samenleving staat.

Afrika is het continent met de jongste bevolking van de wereld. De generatie kunstenaars die nu in Zuid-Afrika aantreedt en naam maakt, is bovendien de eerste generatie die opgroeide en een eigen kunstpraktijk begon na de apartheid. Zij zijn zich hiervan uitermate bewust en proberen een eigen manier te vinden om de politieke en maatschappelijke implicaties hiervan in hun werk tot uitdrukking te brengen. Sommigen kiezen voor politieke statements, scherpe satire of uitgesproken activisme. Anderen houden zich juist bewust verre van politiek, maar zelfs dat lijkt in de gepolariseerde werkelijkheid van Zuid-Afrika wel haast een politieke keuze.

Door de wereldkampioenschappen voetbal die zich rond dezelfde periode in Zuid-Afrika afspelen zijn grote merken als Nike, Coca Cola en Sony niet uit het Zuid-Afrikaanse straatbeeld weg te denken. ...for those who live in it wil daar een alternatief perspectief naast plaatsen, door zicht te bieden op een breed palet van eigenzinnige, dynamische uitingen op het snijvlak van eigentijdse kunst en popcultuur in met name Kaapstad en Johannesburg.
...for those who live in it is erop gericht de rijkgeschakeerde contemporaine alternatieve cultuur van Zuid-Afrika te verkennen en in een experimentele opzet te tonen. Van fashion, comics en elektro in Kaapstad tot streetart, performance en afro-punk kidz in Johannesburg

Vrijdag 4 juni:
Gekoppeld aan de expositie zijn op vrijdag 4 juni vanaf 20 uur onder andere de documentaires Biko's Children en Fokofpolisiekar te zien.

Vrijdag 18 juni:
Op vrijdag 18 juni vanaf 20 uur plaatst de Zuid-Afrikaanse critica Sue Williamson, auteur van het onlangs verschenen standaardwerk South African Art Now, …for those who live in it in de bredere context van de hedendaagse kunst en popcultuur in Zuid-Afrika.