Forget the film, watch the titles Forget the film, watch the titles Forget the film, watch the titles Forget the film, watch the titles Forget the film, watch the titles

Forget the film, watch the titles

MU in samenwerking met Submarine Channel

Vanaf 15 januari zetten MU en SubmarineChannel.com de spot op filmtitels.
Titelsequenties kunnen onderhoudend zijn, grappig, stimulerend – of domweg bloedmooi. Sommige lopen over van de visuele poëzie en de complexe beeldtaal, andere raken je keihard met een directe, gewaagde stijl. Maar we kunnen er niet omheen: iedereen vindt een goede titelsequentie fantastisch.

Een goede filmtitelsequentie stelt heel wat meer voor dan de cast, het filmteam en de titel. Niet alleen brengt zo’n sequentie het publiek in de juiste stemming voor de film, maar ze ontstijgt ook haar eigenlijke functie en waagt zich op het terrein van iets veel diepers, veel groters. Dit zijn de duiders van de hedendaagse popcultuur, en het is een vorm van kunst op zich.


Het ontwerpen van filmtitelsequenties is dan ook een fascinerende interdisciplinaire tak waarbij film, animatie en grafisch ontwerp samenkomen. De ontwerpers ervan blijven echter meestal anoniem. Maar er zijn uitzonderingen. Het Franse duo Kuntzel & Deygas bijvoorbeeld maakte voor Steven Spielberg's ‘Catch Me If You Can’ een opzienbarende openingstitel waarin ze ook hun eigen namen wisten te verwerken. En ook Saul Bass, Kyle Cooper en Pablo Ferro zijn helden in kringen van liefhebbers.

 

Het in Amsterdam gevestigde platform voor digitale beeldcultuur SubmarineChannel lanceerde al in 2006 de website watchthetitles.com . Daarop worden de meest interessante filmtitelsequenties verzameld en ontwerpers voor het voetlicht gebracht. Reden genoeg voor MU om voor deze expositie intensief met SubmarineChannel samen te werken.

Naast de expositie waarvoor ruim 30 uiteenlopende, meer en minder bekende creatieve filmtitels bijeen worden gebracht, verzorgen MU en SubmarineChannel op vrijdag 26 februari ook een speciaal avondprogramma. Hierbij zullen enkele filmtitelontwerpers ingaan op hun vak en inspiratiebronnen. Alles om de film even te vergeten. Maar vooral om er nadien nooit meer op dezelfde manier naar te kijken.