Free money for all - MU in de Hermitage te Helmond

Free money for all - MU in de Hermitage te Helmond

Influenza

Expo info

On show

30 september t/m 31 december 2006

Het ligt erbij als oud geld, over de datum, afgeschreven, het laatste restje in de kluis. Maar de stapeltjes briefgeld zijn nog altijd herkenbaar voor wie het ooit in zijn portemonnee had. Een blauw tientje, waarde 10 oude guldens (om en nabij de vierenhalve euro voor de jongeren onder ons). Hoewel deze briefjes als wettig betaalmiddel inmiddels tot het verleden behoren, maak ik me sterk dat velen niet toch even door de knieën gaan als ze zo’n velletje vol blauwe lijntjes op de grond zien liggen. En dat is nou net het leuke vindt kunstenaar Jeroen Jongeleen.
Hij speelt graag met de verwachtingen en gewoontes van mensen. Daarom maakt hij zijn werk bij voorkeur op straat of op ongebruikelijke plekken. Zoals in deze kluis. Maar hoewel deze stapels ‘plakkerige’ tientjes op het eerste gezicht misschien een goede grap lijken, schuilen er voor Jongeleen wel degelijk diepere lagen in. Zo is het drukken van geld – hoe nep of enkelzijdig ook – strafbaar. In feite moet er altijd in grote letters specimen op staan of het formaat moet fors afwijken. Niettemin is volgens Jongeleen, die het weer uit officiële statistieken heeft, twee procent van het in omloop zijnde geld vals.
Overigens heeft het werken met geld – of wat daar op lijkt – voor Jongeleen als kunstenaar in deze tijd ook nog een extra dimensie. Zelfs de cultuur ontkomt tegenwoordig tenslotte niet meer aan het virus dat ondernemerschap heet. Ook een kunstenaar moet geld verdienen en kan (of wil) geen genoegen meer nemen met een aalmoes. Jongeleen verdient dus geld met het maken van geld, maar dan wel op een goudeerlijke manier.

Influenza/ free money for all is een project dat Jeroen Jongeleen op verzoek van expositieruimte MU uit Eindhoven speciaal voor de Hermitage van Helmond realiseerde. De tientjes mogen door de bezoekers komende maanden vrij over de wijde omgeving worden verspreid.