Fundamentals Fundamentals Fundamentals Fundamentals Fundamentals

Fundamentals

Legal and less legal ways of using our playgrounds

Fundamentals brengt het werk bijeen van twaalf inter­nationaal opererende kunstenaars die doorgaans werk maken in de openbare ruimte. In die openbare ruimte schuwen zij het niet om soms de grens van het legale te overschrijden in het belang van hun werk. Dit niet per sé als doel op zich, maar als middel om onafhankelijk hun ideeën te verwezenlijken. Een fundamentele keuze dus.


Tijdens Fundamentals verandert MU in een podium om deze werkwijze te tonen, vertalen, reflecteren of ver­buigen. In een poging de wrijving voelbaar te maken tussen het gebruik van de kunstruimte en het legaal en minder legaal gebruik van de buitenruimte.


De kunstenaars zijn allen afkomstig uit Europa en hebben stuk voor stuk een compleet andere achtergrond en hedendaagse werkwijze. Opvallend is dat de meesten van hen illegaal op straat begonnen zijn, maar inmiddels een veel persoonlijker werkwijze hebben gevonden die juist op de grens tussen het legale en illegale balanceert. Daarin zijn het experiment en de vraagstelling belang­rijker dan de bevestiging van straat-clichés. Zo kiezen sommigen welbewust voor werk op grote schaal, terwijl anderen het meer in het 3 dimensionale zoeken of in het immaterieel ervaren van stedelijke ruimte.


Een belangrijke parallel die hen in het vrije werk echter nog altijd bindt, is een compromisloze onafhankelijk­heid. Daarbinnen wordt consequent gezocht naar verschil­lende uitdrukkingsvormen, waarmee zowel binnen als buiten persoonlijke vrijheid te vieren is.


Matthias Wermke / Mischa Leinkauf (DE), Erosie (NL), Allergy / Nicolas T. / Honet (FR),

Boris Tellegen (NL), Olivier Kosta-Théfaine (FR), Influenza (NL), François Morel (FR),

Navid Nuur (NL), Honet (FR), BLU (IT), Jeroen Jongeleen (NL)

 

Lees hier de recensie die de Volkskrant over Fundamentals schreef.