Garage Grit Garage Grit Garage Grit Garage Grit Garage Grit

Garage Grit

On art, travel, traffic and the future

MU | De Witte Dame

Death Spray Custom (UK), Florian Hofnar Krepcik (NL), Thomas Marecki (D), Patrick Pulsinger (Aut), Tom Sachs (USA), Arcangelo Sassolino (I) en Hansjörg Schneider (D)

Transport van informative en van onszelf, het altijd in beweging verkerende sociale en fysieke netwerk dat ons omringt, is wat kunstenaar en Lodown hoofdredacteur Thomas Marecki fascineert. Reizen definieert onze realiteit, maar we vragen ons meestal niet af hoe dit vorm krijgt. Waarom lopen de dingen zoals ze lopen? Natuurlijk werkt het, maar elke werkelijkheid kent miljoenen keerpunten. Soms leiden ze nergens toe, maar soms ook leiden ze tot grote doorbraken.

Met Garage Grit wil Thomas Marecki onze koers verleggen en onze waarneming een andere draai geven. We komen misschien voort uit het verleden, maar maken onze eigen toekomst. Wetenschap is fantasie, kunst is fictie. Informatie is voor iedereen, technologie vermag veel meer dan macht uitoefenenen over ons dagelijks leven en we reizen allemaal meer dan ooit tevoren.

Garage Grit toont de visies van verschillende kunstenaars op voertuigen en transport, informative en verkeer, bricolage en doe-het-zelf technologie. Deze visies komen tot uiting in artefacten zoals beelden en schilderijen van auto-onderdelen, uitgeknipte Google plattegronden, een zelfgemaakte raket en poëtische bewerkingen van racegames, dat alles gegroepeerd rond de centrale installatie : een doe-het-zelf e-Lotus.

Alle werken die deel uitmaken van Garage Grit getuigen van ongerijmd artistiek activisme dat vooruitloopt op industriële toepassingen. Garage Grit wil de heersende orde prikkelen door ambachtelijkheid aan de basis. Natuurlijk zou de elektrische auto al lang de standaard kunnen zijn, maar dat is niet het geval. Daarom neemt Marecki ons mee ‘Terug naar de Toekomst’. Hij wordt daarbij omringd door het werk van geestverwante kunstenaars, die allemaal de kunst verstaan om de politieke en economische aannames te relativeren waardoor we vastgeroest zijn in onze huidige reislust.

Tijdens de finissage van Garage Grit op zaterdag 28 september presenteert Lodown zijn jaarlijkse Art Issue. Dit keer is het thema Vehicule.

MU | De Witte Dame
Emmasingel 20

Openingstijden (tijdens exposities)
Maandag t/m vrijdag 10.00-18.00 uur
Zaterdag 11.00-17.00 uur
Zondag 13.00-17.00 uur