HIER

HIER

18 jonge eindhovense kunstenaars exposeren bij MU en De Krabbedans

31 mei t/m 6 juli, 2002

Opening vrijdag 31 mei

Door de aanwezigheid van de Design Academy en van de TUE en de afwezigheid van een kunstacademie zijn vormgevers en architecten in Eindhoven over-vertegenwoordigd in verhouding tot het aantal beeldend kunstenaars. Toch kent Eindhoven sinds tijden een groot aantal bijzondere en boeiende kunstenaars die vaak overal in Nederland en daarbuiten exposeren. MU en De Krabbedans hebben samenwerking gezocht om in één periode het publiek een beeld te geven van recente ontwikkelingen in de Eindhovense kunstwereld. In de periode 31 mei t/m 6 juli 2002 zullen vier exposities geopend worden waaraan in totaal 18 jonge Eindhovense kunstenaars deelnemen.
MU en De Krabbedans richten zich in vier tentoonstellingen op de laatste twee generaties Eindhovense kunstenaars. Deze exposities dragen de titel HIER.

De selectie van de kunstenaars en de indeling van de exposities in MU en De Krabbedans is door beide instellingen gezamenlijk gemaakt. Er is geen specifieke reden waarom een bepaalde kunstenaar in MU exposeert of in De Krabbedans : de exposities zijn complementair en uitwisselbaar. De exposities kennen een grote diversiteit in samenstelling en omvatten schilderijen, foto’s, grafische kunst, videokunst en installaties. Alle deelnemende kunstenaars wordt gevraagd om ten behoeve van HIER nieuw werk te maken.

De vier exposities hebben elk een looptijd van twee weken. Er is bewust voor gekozen om niet één grote groepstentoonstelling te maken waarin elke kunstenaar slechts een of twee werken kan laten zien maar voor korte exposities waarin telkens 4 tot 5 kunstenaars meerdere werken kunnen tonen. Op deze manier komen de kunstenaars beter tot hun recht. Door twee locaties in De Witte Dame aan elkaar te koppelen ontstaat een stapeling van publiciteit en publiek. HIER laat zien hoe De Witte Dame als gebouw kan leiden tot een co-productie die een meerwaarde oplevert.

De Fabriek organiseert op zaterdag 1 juni, gekoppeld aan HIER, een avond met performances en optredens van 14 eindhovense kunstenaars. Over deze avond wordt door De Fabriek een eigen persbericht verzonden. Meer informatie is op te vragen bij Yvonne Hamstra, telefoon 040-2551530.

Phoebe Maas, Charles van Otterdijk, Rogier Wlrecht, Esther Tielemans, Mari Reijnders, Kim Muis, Aaron van Erp, Space 3, Leroy van Lieshout, Michel Boekhoudt, Marijke Spekman, Femke de Roos, Baschz, Olga Mink, Nanda Smits, Ingrid Simons, Thomas Schats, Wyger Noord