HIER2 HIER2 HIER2 HIER2 HIER2

HIER2

groeps expositie

Expo info

On show

14 januari t/m 29 januari 2006 | 11 februari t/m 26 februari 2006

Als het om beeldende kunst gaat is er in Eindhoven veel te ontdekken. Maar hoewel het onderhuids volop borrelt en broeit, merkt het grote publiek vooralsnog weinig van dit artistieke elan. Daar gaat HIER2 verandering in brengen.

Maar liefst twintig kunstenaars onder de 35 jaar, allemaal wonend in de regio Eindhoven en werkend op kwalitatief hoog niveau, krijgen bij MU en de Krabbedans alle ruimte om zich in de eerste twee maanden van 2006 te presenteren. Noem het gerust een nieuwe generatie, die zich tot nu toe slechts incidenteel en zonder samenhang heeft kunnen manifesteren.

 

HIER2 biedt deze kunstenaars voor het eerst niet alleen de ruimte om bestaand werk op professionele wijze aan een breed publiek te tonen. Er wordt nadrukkelijk ook nieuw werk ingebracht en gezocht naar mogelijke kruisbestuiving en uitwisseling. Verdeeld over twee tentoonstellingsruimtes, MU en De Krabbedans, beide gevestigd in de markante Witte Dame, laten de twintig deelnemers hun werk zien. Bovendien is de expositie opgedeeld in twee blokken van bijna drie weken zodat telkens een groep van vijf kunstenaars voldoende ruimte heeft om flink uit te pakken.

 

HIER2 draait om het hier en nu, om de levende kunst. Daarom worden alle deelnemers nadrukkelijk uitgedaagd om een stap verder te gaan in hun werk. Een aanpak die naadloos aansluit bij de ondernemende do–it-yourself mentaliteit waar de meeste Eindhovense kunstenaars patent op hebben.

 

Net als bij de eerste editie van HIER, die plaatsvond in 2002, is ook HIER2 het keiharde bewijs dat het cultureel klimaat in Eindhoven niet alleen door design en technologie wordt beheerst. Enkele van de deelnemende kunstenaars hebben juist het autonome pad gekozen na een opleiding aan de Design Academy. Dit gevoegd bij een klein bataljon aan die hard schilders, conceptuele constructeurs en fantasierijke fotografen afkomstig van diverse andere kunstacademies in Brabant en daarbuiten belooft HIER2 een veelzijdig beeld te schetsen van de jongste generatie kunstenaars die de afgelopen jaren in Zuidoost-Brabant zijn neergestreken. Toch is het zeker niet alleen de postcode die hen bindt. Ook in mentaliteit en werklust wortelen alle deelnemers zonder meer in Eindhoven.

 

Bij MU presenteren de volgende tien kunstenaars hun werk:

Erosie, Gijs Pape, Paul Segers, Miriam Temme, Griet Menschaert, Gijs van Bon, Snodevormgevers, Sebastiaan Dijk, Bram Hermens, Lotte van Lieshout, John van Litsenburg

 

De Krabbedans:

Karina van Heck, Marissa van Mourik, Rachida Post, Anouk Bax, Freek Lomme, Jobina Tinnemans, Annette Born, Berry Sanders, Rob Looman, Jeroen Vrijsen