Homma Camera

Homma Camera

20 foto's uit de serie Tokyo Suburbia

14 oktober t/m 19 november 2000

Opening vrijdag 14 oktober vanaf 20.00 uur

Homma Camera is de titel van de expositie die MU maakte met de Japanse fotograaf Takashi Homma. Getoond werden 20 foto's uit de serie Tokyo Suburbia, 6 uit de serie Hyper Ballad en 8 uit de serie Tokyo Kids. Zeer bijzonder waren de foto's die Homma, op uitnodiging van MU, in Nederland en Frankrijk van het werk van Rem Koolhaas maakte. Deze werken kregen de titel Hommage to OMA. Het was voor het eerst dat een overzicht van het werk van Homma in Nederland te zien was en het was zijn eerste Europese solo-expositie.

Takashi Homma werd geboren in 1962 in Tokyo en wordt beschouwd als één van de belangrijkste hedendaagse fotografen uit Japan. Homma studeerde fotografie op de Nihon Universiteit, werkte voor diverse prominente reclamebureaus en vertrok in 1989 naar Londen. Hij werkte daar voor I-D magazine en andere modebladen, maakte niet-commercieel werk en documenteerde de gay community. Homma keerde in 1994 terug naar Japan en gebruikte zijn ervaring om hier op een eigen gekozen, onafhankelijke manier te werken. Homma wil kritisch blijven op de werkwijze van de media maar tegelijkertijd wil hij gebruik maken van die media voor zijn eigen doelen. Deze benadering kleurt zijn uiteenlopende activiteiten: het publiceren van zijn foto's in kunst- en modebladen, het samenstellen en uitgeven van zijn eigen tijdschrift Landscapes, het maken van korte films, het experimenteren met de combinatie van fotografie en manga en het promoten van jonge fotografen als Hiromix. Voor Homma ligt de kracht van de fotografie in het scheppen van een afstand met het onderwerp. Hij geeft er de voorkeur aan om sterke emoties en boodschappen buiten te sluiten. Het ego van de fotograaf dient niet dominant te zijn, wat overigens de fotograaf niet mag verhinderen om een geheel eigen, herkenbare stijl te ontwikkelen.

Homma's foto's waren te zien in Parco Gallery (Tokyo), Taka Ishii Gallery (Tokyo), Alleged Galleries (New York) en Gallery Bob Vanorsouw (Zürich). Homma participeerde in groepstentoonstellingen in onder meer Reykjavik, Wenen (Cities on the Move), Londen en Winterthur. Zijn werk maakte deel uit van de expositie Elysian Fields in Centre Pompidou, van Presumes Innocents in Bordeaux en van Land/mind/bodyscapes in Museum of Contemporary Art in Tokyo. De foto's van Homma zijn tevens opgenomen in de expositie Hedendaagse Fotografie uit Japan , die van 21 oktober 2000 tot en met 18 februari 2001 te zien was in De Pont in Tilburg. Tokyo Suburbia vangt het volledig kunstmatig landschap van de vele voorsteden van Tokyo, en de jongens en meisjes die daar wonen, in een heldere en kleurrijke serie foto's. Het lijken documentaire foto's zonder een verhaal. Voor Homma staan ze voor een architectonisch model. Dit kunstmatig landschap leent zich makkelijk voor kritiek maar voor de generatie die daar geboren en opgegroeid is vormt het echter een constante, herkenbare omstandigheid. Het is de realiteit van hun leven. Het emotieloze gevoel van afstand dat men ervaart in deze foto's is de belangrijkste karakteristiek van Homma's kijk op voorsteden. De Children foto's, die hij de afgelopen twee jaar maakte, hebben eenzelfde soort afstandelijkheid als zijn suburb foto's. De kinderen wijzen de camera niet af maar proberen hem ook niet te verleiden. Ze zijn blootgesteld aan het staren van de kijker maar ze kijken met eenzelfde kalmte naar ons terug. Homma manipuleert en domineert de objecten, de kinderen, niet. Hij legt vast wat hij door de lens ziet en weet de spanning tussen hen en hem te vatten.

Onder de titel Hommage to OMA maakte Takashi Homma tussen 18 en 23 september 2000 een nieuwe serie foto's. MU bracht Homma in contact met de door hem bewonderde architect Rem Koolhaas en diens bureau OMA. De bewondering van Homma voor OMA bleek wederzijds. OMA bood Homma alle ruimte om het werk van Koolhaas vast te leggen en arrangeerde de mogelijkheid om het beroemde 'Maison a Bordeaux' van binnen en buiten te fotograferen, iets wat aan een selecte groep fotografen is voorbehouden. Een deel van deze nieuwe reeks Homma foto's werd voor het eerst getoond in MU en zal binnenkort in prominente Japanse architectuurbladen verschijnen.