Incendiary Incendiary Incendiary Incendiary Incendiary

Incendiary

a Solo by Cassils

MU Eindhoven presenteert Cassils uit Los Angeles, met hun eerste solotentoonstelling in Europa. De tentoonstelling, Incendiary, onderzoekt Cassils’ multidisciplinaire praktijk dat een spectrum bestrijkt van performance, geluid, sculptuur, fotografie en video. De tentoonstelling is gebaseerd op Cassils’ live uitgevoerde werken en de daaruit voortkomende performatieve voorwerpen, die smelten, trillen, flitsen en branden met een instinctieve intensiteit.

Tijdens de opening is er een live uitvoering van Becoming An Image. Hierbij worden de kunstenaar en een fotograaf in duisternis gehuld. Als de fotograaf zijn flitser gebruikt, toont de korte uitbarsting van licht het publiek alleen bevroren momenten van de performance, eigenlijk als een ‘live’ foto die het beeld op het netvlies brandt. Het beeld van klei dat de sporen draagt van deze brute aanval wordt getoond gedurende de tentoonstelling. Net als Ghost, een meersporenopname van een snijdende ademhaling en natte klappen gemaakt tijdens een eerdere performance.

Performance 'Becoming An Image' - Foto door Hanneke Wetzer

Inextinguishable Fire, Cassils’ nieuwste werk, is een gefilmde performance waarin Cassils meedoet aan een verraderlijke stunt met vuur. De film maakt zowel de theatrale aspecten van de stunt als de schijnbare gevaren zichtbaar. Met technieken die ontleend zijn aan Hollywood stunts, ervaart Cassils de onmiskenbaar echte menselijke angst om levend te verbranden.

Een andere serie werk is Cuts: A Traditional Sculpture, een reeks groot afgedrukte foto’s die documenteren hoe Cassils 23 weken lang spieren kweekte als een directe hommage aan Eleanor Antins beroemde lichaamsontkrachtende werk Carving: A Traditional Sculpture.

Het pak dat Cassils droeg tijdens 'Extinguishable Fire' - Foto door Hanneke Wetzer

Verder wordt er een videoprojectie getoond van Teresias, genoemd naar de profeet uit de Griekse mythologie die voor de duur van zeven jaar in een vrouw veranderde.

In een samenvatting van vijftien minuten, van een vier uur durende performance drukt de kunstenaar zich tegen de rug van een zinnelijke mannentorso uit ijs, waardoor deze wegsmelt. Cassils smelt in dit stuk niet alleen de mantel van Teresias, ze absorberen hem ook.

'Teresias' - Foto door Hanneke Wetzer

Opening 22 mei, te zien t/m 19 juli

Randprogramma
20 mei Design Debat over de perfecte mens met Cassils en Marli Huijer in de Design Academy
17 juni  Incendiary Day, met panel en performance in MU

www.heathercassils.com

Credits ‘Inextinguishable Fire’
Photo: Cassils and Robin Black.
Image courtesy of Ronald Feldman Fine Arts