Individualisering

Individualisering

Individualisering van de huidige 'elektronica-maatschappij'

1 december t/m 24 januari 2001

Opening vrijdag 1 december vanaf 20.00 uur

Aanleiding van de expositie 'Individualisering /Individualisation' was het woningbouwproject 'OfftheRoad-5speed non-standard prefab housing' van Lars Spuybroek (Bureau NOX). De thematische tentoonstelling ging in op de toenemende individualisering van de huidige 'elektronica-maatschappij'. Naast het werk van Lars Spuybroek werd werk getoond van fotograaf Andreas Gursky, architect/ontwerper Greg Lynn (FORM) en Kolatan MacDonald Studio.

Spuybroek ontwierp'OfftheRoad-5speed non-standard prefab housing' in opdracht van de commissie Stadsbeeld en werkte dat later uit in opdracht van de woningbouwvereniging Trudo. Spuybroek onderzoekt een systeem dat het mogelijk maakt een wijk te bouwen die bestaat uit individuele, industrieel geproduceerde woningen die aansluiten op verschillende samenlevingsvormen en levensstijlen, maar die toch één stedenbouwkundig geheel vormt. Dit resulteerde in het ontwerp van 'Komkommerwoningen', waarbij de vorm van de woningen afgeleid is van een zeekomkommer. De overgangen tussen vloer, wand en plafond zijn opgeheven, de woningen zijn vrij indeelbaar en worden machinaal vervaardigd van polyurethaan. Hoewel de woningen industrieel worden geproduceerd, kunnen ze in vorm variëren en worden afgestemd op een specifieke stedenbouwkundige situatie.

Gursky's gigantische foto 'Paris-Montparnasse' toonde het repetitieve karakter van de industriële bouw en de gelijkschakeling van alle bewoners in identieke appartementen maar liet tevens zien dat achter de gevels tal van individuele interieurs schuilgaan.

Greg Lynn doet gespecialiseerd onderzoek naar de toepassingen in de woningbouw van de mogelijkheden van computergestuurde flexibele fabricagetechnieken, zoals die in de auto-industrie ontwikkeld zijn. Van Lynn werden modellen getoond uit zijn project 'Embryologic Housing'.

Net als Greg Lynn horen Kolatan en Mac Donald tot de eerste generatie architecten die op de Columbia Universiteit onderzoek deed naar het computergebruik in de architectuur. Zij presenteerden hun werk geïntegreerd in bestaande reclamespots als 'product placement' : de commercials blijven hetzelfde, maar telkens verschijnen de huizen van Kolatan Mac Donald in de bestaande suburbane omgevingen.

In het kader van de tentoonstelling gaven Lars Spuybroek en Greg Lynn een lezing over hun eigen werk in het Auditorium van De Witte Dame.

Lars Spuybroek (Bureau NOX), Andreas Gursky, Greg Lynn (FORM), Kolatan MacDonald Studio.