Klein Dytham Architects

Klein Dytham Architects

Een project met Klein Dytham Architects

14 maart t/m 19 april 2003
.

Klein Dytham architecture (KDa) bestaat uit Mark Dytham en Astrid Klein. Na hun studie architectuur aan het Royal College of Art in Londen vertrokken zij naar Japan voor een rondreis van drie maanden. Daar ontdekten ze zoveel nieuwe, bizarre, waanzinnige en prachtige dingen, dat ze zich voornamen pas terug te komen als ze alles gezien hadden. Dat ze nu, tien jaar later, nog steeds in Japan wonen, maakt wel duidelijk hoe groot hun fascinatie voor het land is. Na twee jaar voor de beroemde Japanse architect Toyo Ito gewerkt te hebben, richtten Astrid en Mark in 1991 in Tokio Klein Dytham architecture op. KDa streeft ernaar de beste elementen van oost en west te verenigen tot een soepele samensmelting van verschillende culturen. Materialen, kleuren, humor en technologie zijn de sleutelelementen van het werk van KDa. In Tokio, waar de Japanse hang naar vernieuwing alom aanwezig is, is het werk van KDa altijd fris en uitdagend. KDa is voortdurend op zoek naar nieuwe benaderingen die de belichaming zijn van het moment; KDa is niet beducht voor het nu.


Projecten
Een van de meest bekende architectuurprojecten van KDa is het Under Cover Lab, een ontwerpstudio annex winkel voor een van Japan’s bekendste modeontwerpers Jun Takahashi.
Het gebouw doet denken aan een 20 meter lange, zwevende container en ligt verstopt in de achteraf-straten van Harajuku. Voor Laforet (het winkelmekka voor jonge mode) ontwierp KDa Laforet Rin-Rin, een rij roestvrijstalen ‘bomen’. Pika Pika Pretzel, een serie zilveren ballonnen van zes meter hoog, vormde een tijdelijke blikvanger en aankondiging van een nieuw gebouw dat op die locatie zou verschijnen. KDa realiseerde tevens een privé garage voor de Ferrari, Maseratti en Alfa Romeo van de opdrachtgever. KDa ontwierp onder meer het interieur voor het Tokio kantoor van Virgin Atlantic, van reclamebureau BBH, de Britse ambassade en van nachtclub Code. De Kune Kune Bench en de Chu Coo Chair zijn de meest in het oog springende meubels die door hen zijn ontworpen.

Deluxe
KDa houdt kantoor in Deluxe, een voormalige taxicentrale, maar breidde onlangs uit met SuperDeluxe, een ‘projectruimte’ waar KDa concerten, dansvoorstellingen en feesten organiseert. Binnen Deluxe werken tevens ontwerpers als Spinoff (interieurs) en Yakkyoku (computer graphics) maar Deluxe is ook de thuisbasis van DJ Quietstorm en de art director van Tokyo Brewing Company.

Nomadisch kantoor én expositie
KDa richt gedurende de expositieperiode een tijdelijk Europees kantoor bij MU in. Tijdens openingstijden zullen elkaar afwisselende medewerkers van het KDa Tokio-kantoor werkzaam zijn in MU, aan een zogenaamde kotatsu-tafel. De kotatsu-tafel wordt in traditionele Japanse huizen en restaurants gebruikt tijdens de winterperiode. Het is een lage tafel met een warmte-element. Een deken wordt over de tafel gelegd, men zit op de grond en trekt de deken over het onderlichaam zodat de tenen, benen en buik warm blijven. De kotatsu-tafel is het meest gebruikte meubel in Japanse huizen en doet tevens dienst als het emotionele centrum van het huis, waar zich familie en vrienden verzamelen bij de welkome warmte. De kantoren en kotatsu-tafels in Tokio en Eindhoven worden met elkaar verbonden door een projector en een webcam, die boven de tafels hangt. Als men in Tokio een tekening op de tafel legt wordt die geprojecteerd op de tafel bij MU, en andersom. KDa medewerkers ontwerpen en tekenen over het geprojecteerde beeld heen en kunnen dus in ‘real time’ samenwerken. Men zal zich bezighouden met lopende èn nieuwe projecten.

Daarnaast zal de expositie bestaan uit een overzicht van een aantal gerealiseerde projecten van KDa. Nieuwe plannen en ontwerpen van het KDa kantoor worden continu naar MU gemaild en toegevoegd aan de expositie. De titel ‘Deluxe Connection’ verwijst natuurlijk naar de tijdelijke verbinding die tussen de twee KDa kantoren wordt gelegd.