Kneeling Kneeling Kneeling

Kneeling

Five years of We Make Carpets

MU | Strijp S

Kneeling | Five years of We Make Carpets


Eenvoudige, alledaagse materialen die je tegenkomt in je keukenla of als je buiten wandelt. In handen van Marcia Nolte, Stijn van der Vleuten en Bob Waardenburg, het drietal achter We Make Carpets, worden pasta, wasknijpers, lege flessen, chocoladerepen en zelfs simpele A4’tjes onderdeel van een ingenieus esthetisch patroon dat ze bouwen van binnen naar buiten. Op hun knieën.

No nonsens, hard werkend maar ook conceptueel en eigenwijs slaan ze bruggen tussen design en kunst. Hun aanpak zou je een vorm van eigentijdse archeologie kunnen noemen. Want hoe klein en onbenullig een object ook is, als We Make Carpets er hun massaal vermenigvuldigende oog op laten vallen kan zo’n beetje alles uitgroeien tot een aansprekend tapijt. Historische tapijtmotieven of de Brabantse weverstradities kennen ze wel maar vormen geen bron van inspiratie. Niet de Perzische tapijtenzaak maar het bos, de Sligro of Zeeman zijn hun favoriete hangout.

En dus ademt de binnenruimte van MU op Strijp S vanaf eind augustus de sfeer van een oosterse gebedsruimte, waarbij een groot deel van de vloer tussen de betonzuilen bedekt zal zijn door alle bijna 50 carpets die in de afgelopen jaren gemaakt zijn. Vanwege de kwetsbaarheid van de materialen kan er uiteraard door het publiek niet op worden gelopen of geknield. Een zuchtje wind, een kleine aanraking en het patroon is verstoord. Maar door slimme paadjes en vanaf een speciale kansel zullen alle werken goed te zien zijn. Het knielen blijft daarmee voorbehouden aan de makers, wat is af te zien aan de werkkleding die ze al vijf jaar dragen bij het in elkaar zetten van hun werk.

Dat We Make Carpets juist MU heeft gevraagd voor hun jubileumexpositie komt mede door verschillende samenwerkingen in het verleden. Zo daagde MU hen in de zomer van 2010 uit om hun eerste grote tapijt in de buitenlucht van het Strijp S terrein in Eindhoven te realiseren, in het kader van het Flux/S festival. Het werd Brick Carpet, een landschap van betonnen plavuizen en straatstenen, dat van dichtbij grillig ribbelde maar van veraf de industriële omgeving veranderde in Lilliputterland. Maanden lang lag dit tapijt dwars in het gras aan de Torenallee, alsof het van een tafeltje in een bruin café was gewaaid, het café dat met de arbeiders van het terrein in ontwikkeling was verdwenen. 

Tijdens de komende Dutch Design Week, op vrijdag 24 oktober, viert MU de vijfde verjaardag van We Make Carpets met de lancering van hun eerste boek dat wordt ontwikkeld in samenwerking met de grafisch ontwerpers van HeyHeydeHaas. Hierin is het overzicht te zien van vijf jaar hard werken aan de meest uiteenlopende tijdelijke tapijten en worden ook de nieuwste creaties opgenomen. Naast deze boeklancering, zal ook het hiervoor speciaal ontwikkelde Gravel Carpet feestelijk gepresenteerd worden. Dit semi-tijdelijke carpet zal een half jaar lang het grasveld naast MU een extra dimensie geven.

Expositie 29 augustus – 26 oktober 2014
Opening vrijdag 29 augustus vanaf 20.00 uur
Boekpresentatie vrijdag 24 oktober vanaf 17.00 uur

Foto A4 Carpet: Amy Kouwenhoven | Foto Candybar Carpet: Ine van den Elsen