Lagombra Lagombra Lagombra Lagombra Lagombra

Lagombra

Bike Track

Expo info

On show

27 juni t/m 27 juli 2008

Lichtplein (achter de Witte Dame), Emmasingel, Eindhoven

 

Gewapend met een kettingzaag, een vracht gebruikte steigerplanken en een  vuist vol spijkers, schroeven en tools bouwde de Zweedse ontwerper Anders Jakobsen alias Lagombra een spannende achtbaan voor avontuurlijke bikers. De ruwe houten constructie, ter plekke gefabriceerd en esthetisch uitdagend, is de trekpleister op het Lichtplein achter De Witte Dame tijdens deze zomer van de fiets in Eindhoven.

 

Anders Jakobsen studeerde aan Konstfack College University of Arts Crafts and Design in Stockholm en komt oorspronkelijk uit Canada. Daar is  North Shore mountainbiking, in tegenstelling tot in Nederland, erg hot. Het terrein daar, vol bergen, bossen en rotsen, is er dan ook behoorlijk wat ruwer dan hier. En waar de mountainbikers met hun fietsen niet over- of doorheen kunnen crossen bouwen ze ramps en bruggen van ruw hout.
De eerste northshore biketrack bouwde Lagombra (wat in het Zweeds ‘goed genoeg’ betekent) illegaal in de bossen achter zijn huis waarna hij in 2004 gevraagd werd door het Riksutstillinger instituut in Noorwegen een bike track te bouwen op een groot plein in Oslo.
In Eindhoven gaat Lagombra nu eens niet uit van de natuur maar van de urban jungle en plaatst hij zijn fietsbaan op het Lichtplein tussen de voormalige Philips gebouwen. En omdat omgezaagde bomen in het centrum van een stad ook sneller gemist worden dan in de Zweedse bossen werd er gekozen voor ruwe steigerplanken als bouwmateriaal wat weer een nieuwe dimensie aan zijn werk geeft.
 

De bike track is nog te bezichtigen tot en met 27 juli. Daarnaast zijn geoefende mountainbikers en bmx-ers bij deze uitgedaagd het parcours te bedwingen. Op eigen risico en met helm, dat wel.


Op 25 juli geeft MU tevens een feestje ter ere van het Europees Kampioenschap voor fietskoeriers in Eindhoven. Tegelijkertijd is de expositie ‘Fundamentals, legal and less legal ways of using our playgrounds’ te zien.