LTLYM LTLYM LTLYM LTLYM LTLYM

LTLYM

Learning To Love You More

Expo info

On show

24 augustus t/m 30 september 2007

Als een kameleontische kat met negen levens laat het project Learning to Love You More / LTLYM zich het best omschrijven. Iedereen kan er iets anders in zien of ontdekken. Het is een website en een kunstproject, een serie tentoonstellingen en doe-het-zelf-opdrachten. Het is beeld, tekst en geluid. Het is film, fotografie en performance. En het belangrijkste: iedereen kan er aan bijdragen.

Vijf jaar geleden, in 2002 legden de Amerikaanse kunstenaars Miranda July en Harrell Fletcher de basis voor www.learningtoloveyoumore.com. Op deze website formuleren beide kunstenaars creatieve huis-tuin-en-keuken opdrachten die door iedereen kunnen worden uitgevoerd. De opdrachten zijn gevarieerd en dagen uit tot pretentieloze creativiteit: #1Maak een kinderoutfit in een volwassen maat, #16 maak een papieren replica van je bed, #27 maak een foto van de zon, #32 teken een scène uit een film waar je om moest huilen, #48 maak het verdrietigste lied of #58 neem het geluid op dat je ’s nachts wakker houdt.Wie een opdracht uitvoert kan zijn report vervolgens insturen voor opname op de website. Inmiddels zijn er daar meer dan 5000 verzameld, wat www.learningtoloveyoumore.com niet alleen tot een uitgebreid archief maakt, maar ook tot een database van de meest uiteenlopende meer en minder artistieke visies en oplossingen. Kwetsbaar en hoogst particulier, maar ook ontroerend en onverwacht associatief raken ze bijna stuk voor stuk aan het verlangen om interesses zichtbaar te maken.

Voor Miranda July fungeert LTLYM in ieder geval als een bron van inspiratie. Ooit begonnen als performancekunstenaar, scoorde zij met de film Me and You and Everyone We Know (2004) die ze schreef, regisseerde en waarin ze de hoofdrol voor haar rekening nam, een filmhuis-wereldhit. Net als haar onlangs verschenen bundel korte verhalen No One Belongs Here More Than You (2007), die ook in Nederlandse vertaling is verschenen bij de Bezige Bij, onderstreept deze haar volkomen eigen (beeld)taal. Een (beeld)taal die er zonder Learning To Love You More, naar haar eigen zeggen, anders zou hebben uitgezien.

Hetzelfde geldt voor Harrell Fletcher. Ook hij legt zich in zijn altijd maatschappelijk geëngageerde werk bij voorkeur toe op gewone mensen in alledaagse omgevingen. Maar zijn meest bekende project is The American War, een recente installatie die in tijden van oorlogen in het Midden-Oosten een eigen licht werpt op de rol van Amerika in de oorlog in Vietnam. Na eerdere LTLYM-presentaties tijdens de New Yorkse Whitney Biennial, in het Seattle Art Museum en het Wattis Institute in San Francisco, is de eerste Europese expositie van Learning To Love You More deze zomer te zien bij MU in Eindhoven. De samenstelling van dit project is als een assignment gegeven aan negen jonge curatoren van het California College of the Arts (CCA) uit San Francisco. In samenwerking met de beide kunstenaars, een groot aantal van de bijna tweeduizend reporters en MU maken zij de meest omvangrijke presentatie van de resultaten tot nu toe. Tegelijk met de expositie verschijnt bij uitgeverij Prestel het eerste boek over Learning to /love You More. Dit is ook bij MU verkrijgbaar.

www.harrellfletcher.com
www.mirandajuly.com
www.www.learningtoloveyoumore.com