Magic Village Magic Village Magic Village Magic Village Magic Village

Magic Village

Cosmic wonder

Expo info

On show

11 juni t/m 10 juli 2005

COSMIC WONDER is het meest opvallende en experimentele mode-label in Japan. Ontwerper Yukinori Maeda (1971) begon COSMIC WONDER in 1999 in Osaka, waar hij en zijn 11 medewerkers nog steeds hun basis hebben. Maeda kiest er bewust voor om zich met COSMIC WONDER niet te vestigen in de hyperactieve metropool Tokio. Hij kan zich beter concentreren in Osaka, een bijna oost-europees aandoende stad, zonder afleiding en zonder pretenties.
Maeda studeerde architectuur in Kyoto, totdat hij ontdekte dat hij liever kleding maakte dan gebouwen. Kleding staat dichter bij het menselijke lichaam dan gebouwen, deze vorm van expressie heeft meer contact met de intimiteit van het dagelijkse leven van mensen, en daarin ligt de aantrekkingskracht voor hem.

Maeda : ‘Datgene wat overbodig en absurd lijkt vind ik meestal het mooiste en meest spannende aspect.’ In een recent interview omschrijft hij zijn ontwerphouding als ‘to find the truth after I found contradiction.’

 

Binnen de Japanse kunst- en modewereld neemt COSMIC WONDER een bijzondere plaats in. Waar veel Japanse hedendaagse kunstenaars een schreeuwerige, kleurrijke stijl hanteren waarbij invloeden uit de manga, popcultuur en games domineren keert Maeda zich bewust af van die agressieve en lege drukte.

 

Maeda’s fascinatie is gebaseerd op de traditionele Japanse waarden van harmonie en puurheid. Deze levensfilosofie is zelfs terug te vinden in zijn dieet, bestaande uit organisch gekweekte ingrediënten, basic, maar goed bestudeerd. Op zijn bureau in de studio in Osaka zorgt een stapel boeken voor inspiratie, maar vormen op een bijzondere manier ook een visueel aantrekkelijk geheel. Geen computer en geen telefoon in zijn onmiddellijke gezichtsveld. De studio en winkel in Osaka zijn beide gehuisvest in een met zorg ontworpen gebouw, in de stijl van COSMIC WONDER: puur, glanzend wit met helder licht. Sinds kort heeft ieder bureau een rond gat, zodat een plant van onder het bureau naar boven kan groeien. Natuurlijke balans en algehele controle vormen sereen een belangrijk thema voor COSMIC WONDER.

 

Sinds 2000 neemt COSMIC WONDER deel aan de Parijse modeweek met een presentatie vol performances. Tijdens deze modeweek hadden zij een aantal kleine exposities in galeries in Parijs maar nooit eerder deed COSMIC WONDER een grote solo-expositie in Europa. De expositie bij MU zal bestaan uit diverse installaties, video, foto’s, en geluid. Speciaal voor de tentoonstelling bij MU wordt een nieuwe film gemaakt en wordt het thema magic village verder uitgewerkt. Diverse elementen uit de magic village lente/zomer en herfst/winter collectie voor 2005 worden getoond en worden aangepast aan de ruimte van MU.
Voor de nieuwe film werkt Maeda nauw samen met de Japanse kunstenaar Yuki Kimura (1971). Sinds enige jaren werkt Kimura mee aan de diverse publicaties en videos van COSMIC WONDER.
Bij de expositie verschijnt een publicatie die wordt samengesteld en uitgebracht in nauwe samenwerking met Purple in Parijs. MU werkte eerder samen met Purple aan publicaties bij Kim’s Bedroom en bij The Fourteenth Star van Mark Borthwick.
De publicatie is, volgens goede MU traditie, geen catalogus van de tentoonstelling maar eerder een aanvulling op het getoonde materiaal, eerder een ‘artist book’. De publicatie bevat tekst, poezië, foto’s en collages. Christophe Brunquell is de vormgever van de publicatie.

 

Tijdens de opening van de expositie zal Yukinori Maeda een concert geven, samen met onder meer Yoshimi van de roemruchte japanse bands The Boredoms en OOIOO en Hisham Bharoocha (New York) die in Black Dice speelt.