Makers & Spectators Makers & Spectators Makers & Spectators Makers & Spectators Makers & Spectators

Makers & Spectators

Kijklaboratorium van Christien Meindertsma

Waar kijken we naar als we naar iets kijken en hoe kijken we dan precies? En is onze manier van kijken misschien wel net zo persoonlijk als ons handschrift? Het zijn vragen die ontwerpster Christien Meindertsma (1980) al een tijdje bezighouden en waar ze op uitnodiging van MU graag dieper induikt. Om hier achter te komen richt Meindertsma tussen 1 mei en 14 juni een kijklaboratorium in in De Witte Dame. Voortbouwend op een ouder experiment dat ze ooit samen met Joris Laarman bij het Textielmuseum deed, wordt van iedere bezoeker met behulp van eyetrackers de manier van kijken geregistreerd maar ook ter plekke gereproduceerd.

 

“Het zou toch fascinerend zijn als blijkt dat we allemaal net even anders naar dezelfde dingen kijken, als een ontwerper anders kijkt dan een fietsenmaker of een rechter en een negenjarige weer anders dan een negentigjarige om maar wat voorbeelden te noemen.”

Hoe kijk je bijvoorbeeld naar een kopje of een paraplu, een fiets of een tandenborstel. De eyetracker volgt de bewegingen van je oog en door er aan de andere kant een grote tekenrobot aan te koppelen met een dikke stift zie je even later daadwerkelijk het patroon van je ogen op papier verschijnen. Hetzelfde geldt voor het kijken naar je eigen spiegelbeeld, kijk je naar je ogen of je neus, je mond of de vorm van je hoofd. De eyetracker registreert het precies en zal gekoppeld aan een printer ter plekke je zelfportret uitdraaien. Bedoeling is dat aan het eind van het traject vele honderden met de ogen getekende portretten en objecten verzameld zijn.

 

Voor Meindertsma is deze collectie dan weer een bron van informatie om mee verder te werken. Niet zoals een marketeer of wetenschapper zou doen, maar vanuit het oogpunt van een ontwerper. En natuurlijk krijgen ook de bezoekers hun tekeningen mee als ze dat willen.

 

Hoewel ‘Makers & Spectators’ technisch en experimenteel van opzet is, ligt het niettemin helemaal in de lijn van het oeuvre dat Meindertsma heeft opgebouwd sinds haar afstuderen aan de Design Academy in 2003. Telkens weer weet zij te verbazen met diepgravend en creatief onderzoek dat leidt tot intrigerende beeldende verslagen die wereldwijd bewondering wekken. Haar afstudeerproject Checked Bagage bevindt zich in de collecties van het MOMA, het Victoria & Albert Museum en Caldic. En met haar boek PIG 05049 won ze afgelopen jaar de Golden Eye Dutch Design Award en de Rado Young Designer of the Year prijs.

 

Makers & Spectators wordt mede mogelijk gemaakt door Tobii Eyetrackers en Buhrmann Ubbens

 

Makers & Spectators is dagelijks te zien t/m zondag 14 juni.

 

Op donderdagavond 28 mei vanaf 21 uur vindt in de expositie tevens de culturele talkshow Pols Hoogte plaats, gepresenteerd door Andrea van Pol, waarbij ook Christien Meindertsma aanwezig is om haar project toe te lichten.

 

Op zondag 14 juni sluiten we het project af met een speciale middag waarin deskundigen ingaan op de resultaten van Makers & Spectators. Deze middag begint om 15 uur en is kostenloos toegankelijk. 

 

 

 

Christien Meindertsma op Omroep Brabant